друкувати


Землі загрожують "брати" челябінського метеориту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-06 12:30:30

Величезний метеорит, який впав над Челябінської областю у РФ в лютому 2013 року, міг бути лише частиною цілої групи астероїдів, які становлять загрозу для Землі.

Таке припущення висунули вчені Карлос і Рауль Фуенте-Маркос з Мадридського університету (Іспанія). Але їх гіпотеза вимагає більш детального розгляду і прямих доказів.

Брати Фуенте-Маркос спробували відновити траєкторію падіння челябінського метеорита з допомогою численних комп'ютерних моделей і космічних даних. У результаті досліджень вчених очікувало відкриття – вони виявили близько 20 подібних челябинскому метеориту об'єктів, діаметр яких становить від 5 до 200 метрів.

Дослідники вважають, що ці об'єкти – частина якогось уламкового астероїда, що розпався близько 40 тисяч років тому. Руйнування астероїда, за їх словами, могло статися через перепад температур, коли він пролітав повз холодний Марс, а потім - біля розпеченої Венери.

Таким чином, стверджують вчені, Земля в майбутньому може зіткнутися з новими частинами цього астероїда, "двійниками" челябінського метеорита.

Однак іспанці підкреслюють, що поки що не варто впадати в паніку - гравітаційне тяжіння Землі може по-різному вплинути на траєкторію руху кожного астероїда.

Джерело: Освітній портал