друкувати


У Коломиї процвітає стихійна нічна торгівля

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-05 01:30:09

Хто рано встає, тому Бог дає. У Коломиї це прислів’я набуває неабиякої актуальності. Багато містян знають, що якщо встати о 5 ранку і прийти до ратуші, то можна купити всю городину за значно нижчими цінами, ніж вдень на центральному ринку.

У редакцію тижневика "Дзеркало Коломиї" звернулися люди, яких цікавить чи є законною нічна торгівля у середмісті, яка ведеться вже багато років. Щоби задокументувати сам факт нічної і ранньої торгівлі вздовж площі Шевченка, довелося недоспати годину цінного сну. На вулиці лише світало, скрізь панувала тиша. Проте спокій вмить розвіявся, коли наблизилася до ратуші. Буси стояли вишикувані у ряд з відкритими задніми дверцятами. Біля кожного буса стояла серйозна вага та стоси ящиків з усіляким добром.

Капуста, цибуля, морква, огірки і помідори, персики, яблука і грушки можна купити на нічному ринку в середньому на гривню, дві, а то й три дешевше, ніж на ринку. Продавці кажуть, що такі нічні торги дуже втомлюють, але нікуди діватися, треба десь збувати урожай. Вони ще звечора з’їжджаються з Молдови, Тернопільщини, Закарпаття та інших регіонів, щоб продати у Коломиї свою продукцію. Кажуть, що всі хочуть їсти і якось треба виживати в умовах нерівної конкуренції на продовольчих ринках країни.

Олександр приїжджає регулярно до Коломиї з Сокирян. Скаржиться, що безсонні ночі даються взнаки, але нема іншої ради на те. Вдень чоловік з дружиною працюють на власних плантаціях помідорів, а на ніч їдуть продавати вирощені помідори та інші овочі. Хоча продають дешевше, ніж перекупки вдень, але все ж копійку вдається заробити.

Для підприємців, які торгують на центральному ринку, зручно закуповуватися на нічному базарі коло ратуші, бо не треба далеко транспортувати куплений товар: площу перейшов і вже торгуєш цілий день тими ж самими помідорами, але на гривню-дві дорожче.

У ратуші розводять руками, мовляв, дозволу торгувати там нема, визнають, що торгівля ведеться незаконно, але впливу не мають. Переводять всі стрілки на міліцію.

Під час торгівлі дорога повз ратушу практично перекрита, тому що сонні люди сновигають від автівки до автівки у пошуках кращого і дешевшого товару. Якщо хтось хоче проїхати, то доводиться довго чекати, щоб люди порозступалися з проїжджої частини. Відразу майнула думка запитати у ДАІ чому не контролюють ситуацію, аж тут поволі поміж людьми спокійно проїхав екіпаж державтоінспекції і абсолютно ніякої реакції у них не було на те, що відбувається довкола, тобто картина знайома.

З одного боку людям потрібно виживати - це всі знають, а з іншого - у самому серці Коломиї такого безладу не може бути. Тим паче, що після цієї торгівлі залишається багато сміття. Дякуючи двірникам, перші коломияни, які поспішають на роботу, вже не застають наслідків нічного бізнесу. Коломия прокидається і знову одягає маску європейського містечка.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"