друкувати


Відпочинок по-коломийськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-02 11:30:53

Літо - пора відпусток. Залежно від бажання і фінансових можливостей, відпочинок може бути доволі різноманітним. Це й заокеанські вікенди, поїздка до моря, сходження на гірські вершини, візит до родичів у село або ж відпочинок на дачі.

Коломияни нібито мають всі можливості проводити відпустку вдома. У місті є три рекреаційні зони - річка Прут, міське та Шевченківське озера. Проте з кожним роком все менше краян віддають перевагу відпочинку саме на берегах цих водойм. Пояснюють це жахливим станом пляжів у Коломиї.

Про підготовку міського озера до купального сезону ми вже писали у третьому числі "ДК". Цього разу свою увагу зосередили на річці Прут.

 

Невтішна офіційна інформація

На інформаційний запит щодо місць відпочинку біля водойм міська рада відповіла, що "на території міста Коломиї немає зареєстрованих та паспортизованих у відповідності до "Правил охорони життя людей на водних об’єктах України" місць відпочинку громадян на водних об’єктах. Для впорядкування та приведення до Правил даних об’єктів коштів в 2013 році з міського бюджету не виділено".

- Є певні вимоги до пляжів, - коментує ситуацію заступник міського голови Михайло Білоус. - Забезпечення цих вимог потребує немалих коштів. У міському бюджеті вони наразі не передбачені. Це питання постійно на слуху, але поки що на обох озерах міста стоять таблички "Купання заборонено".

 

Держсанепідслужба заспокоює

Відсутність спеціалізованих місць для відпочинку мало для кого є приводом відмови від купання у міських водоймах. Непідготовлені пляжі насамперед впливають на комфорт перебування біля води. Ще важливішим фактором є якість цієї води. Вичерпну відповідь стосовно цього питання нам дав завідувач районного відокремленого структурного підрозділу ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України" Іван Ковальчук.

- Згідно з ГОСТом "Гігієнічні вимоги до зон рекреації", лабораторний контроль водойм проводиться з квітня по вересень, - розповідає Іван Ковальчук. - Цього року перші проби відбирали 24-го квітня, а останні - 9-го липня. Відповідно до липневих результатів, вода у р. Прут, міському та Шевченківському озерах відповідає вимогам вищезазначеного ГОСТу.

У кожної з міських водойм є свої переваги і недоліки. Так Шевченківське озеро практично не має скидання стічних вод. Воно фільтрується з Пруту. Міське озеро більш протічне, бо в нього впадає р. Радилівка. Але сюди недобросовісні мешканці міста скидають відходи. Щодо Пруту, то в зв’язку з погодними умовами в ньому часто перевищується норма по мутності.

Тим не менше, всі три водойми відповідають нормам ГОСТу. Наприклад, вміст нітратів у Шевченківському озері - 9,47, міському озері - 7,2, Пруті - 6,44 при нормі 50,0 для питної води.

Основним джерелом забруднення водойм залишаються самі люди. Скидання стічних вод, небетоновані туалети поблизу водойм - основні, але не єдині чинники забруднення. Коломияни, відпочиваючи, переважно палять багаття, розкидають пластикову тару, різноманітні відходи, б’ють скло. Чомусь люди не усвідомлюють, що цим вони шкодять не тільки іншим, але й собі.

- Для того, щоб у Коломиї був пляж, необхідне рішення міської ради на відвід земельної ділянки, - продовжує думку Іван Ковальчук. - Там повинні бути бетоновані вбиральні, роздягальні, піщаний настил, інфраструктура. Для дітей мають бути відведені спеціальні дитячі пляжі з дотриманням відповідних вимог.

 

Сумні реалії міських водойм

Щоб на власні очі побачити, в яких умовах відпочивають коломияни, кореспонденти вирушили до Пруту. Одне з найпопулярніших місць відпочинку - ділянка поблизу вербізького мосту. Незважаючи на відсутність будь-яких умов, у сонячні дні тут завжди людно.

- Купатись у міських озерах не наважуюсь. Вода в них виглядає надто непривабливо, - ділиться своїми враженнями відпочивальник Олег Дронжевський. - У Пруті хоч брудна вода, зате протічна. Раніше як і більшість коломиян купався "на плитах" (ділянка р. Прут, паралельна Шевченківському озеру - авт.). Та після повеней, що були кілька років тому, ходити туди стало небезпечно. Повінь позривала частину бетонних плит, підмила дамбу. Там утворилося небезпечне урвище, з якого звисають ті ж таки плити. Скрізь стирчить скріплювальна арматура, небезпечно навіть спускатись до води. Напевне, така ж ситуація і на дні річки. Не розумію, чому вже стільки років ту ділянку не доведуть до ладу. Крім загрози для життя відпочивальників, є загроза прориву дамби в разі ще однієї повені.

На запитання, де ж сміття, про яке так багато говорять, Олег зауважив: "Біля води його завжди небагато. Після кожного дощу рівень Пруту підіймається і забирає все, що не забрали люди. Загляньте у найближчі чагарники - там вас чекають "сюрпризи".

І справді, у прибережних кущах побачили справжнісінький смітник. Чого тут тільки не було: будівельні відходи, скляна і пластикова тара, перегнилі продукти, засоби гігієни. Крім того стало очевидним, що чагарники слугують відпочивальникам вбиральнею.

 

Підбиваючи підсумок

У Коломиї немає пляжів, хоча є річка і два озера, які придатні для купання. Крім того, є ще річечки Коломийка, Радилівка і Чорний Потік. Та ці водойми стараннями самих коломиян перетворилися на каналізаційні канали. На їхніх берегах не те, що відпочивати, - перебувати неприємно через жахливий сморід. Подібне враження складається й щодо прибережної зони Пруту, чагарники якої люди активно перетворюють на стихійне сміттєзвалище. І якщо якість води тут у межах норми, то скоро може не пройти перевірку через збільшення темпів засмічення.

Можливо, у Коломиї колись будуть підготовлені пляжі. Допоки ж цього не сталось, варто принаймні своїми вчинками не псувати відпочинок ні собі, ні оточуючим.

Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"