друкувати


Науковці вважають, що люди-сови частіше бувають негідниками

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-01 11:30:06

У відповідь на "добрий ранок" колег-жайворонків люди-сови схильні прогарчати щось незрозуміле, тому що початок дня - не найкращий час для осіб, що не виспалися.

Вони завжди виглядають похмуріше тих, хто рано встає, і дослідники вже встановили залежність між характером і часом, коли людина звикла лягати спати, передає fedpost.ru.

Автори нового дослідження, опублікованого в журналі "Особистість й індивідуальні відмінності" простежили тенденцію, що люди, які звикли засиджуватися до півночі і пізніше, є володарями так званої особистісної "темної тріади": нарцисизму або самозакоханості, психопатії та макіавеллізму, який передбачає сукупність ще трьох ключових складових - використання маніпулятивних технік, цинічне ставлення до інших членів суспільства, а також ігнорування проявів соціальної моралі.

"Ми вважаємо, що темна тріада найбільш притаманна людям з так званими шахрайським складом розуму, для якого потрібна оптимальна сукупність когнітивних функцій, а хронотип опівнічників якнайкраще підходить під цей опис. Ці особливості найчастіше проявляються у людей-сов, які менше контактують з денним світлом і не так відкриті, як люди-жайворонки", - пишуть автори дослідження, яке очолив Пітер Джонсон з Університету Західного Сіднея (Австралія).

Психолог Ксавьє Амадор, обговорюючи висновки колег з журналістами порталу Today, сказав, що такі твердження мають право на життя. "20 років було присвячено вивченню тієї самої темної тріади", - зазначив експерт. Але він також зазначив, що серед добровольців, задіяних у дослідженні, більшість людей були студентами коледжів, які за визначенням сплять менше і, відповідно, не висипаються частіше, ніж інші люди.

І, очевидно, є й інші причини, крім нічного способу життя, які змушують індивідуума пізно лягати спати. Наприклад, це може бути друга зміна на заводі, але це не означає, що робітник при цьому обов'язково буде зразком впливу темної тріади.

У той же час, Ксавьє Амадор є прихильником думки, що у людей-сов життя більш насичене цікавими подіями, оскільки вони захоплюють не тільки денний, але і нічний час.

"Я за своєю природою сова, але мені доводиться вставати раніше, щоб взяти від життя все", - сказав експерт.

Джерело: Освітній портал