друкувати


Переробка м’яса: що, як, чому?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-08-01 09:30:12

Про те, що сьогодні представляє м’ясопереробна галузь Коломийщини, розповідає Василь Хома, начальник управління ветмедицини в районі.

- На території Коломийського району зареєстровано 18 суб’єктів господарювання, які займаються забоєм тварин та переробкою продукції тваринного походження: 6 м’ясопереробних підприємств, 8 ковбасних цехів, 1 птахозабійний цех, 2 бойні та 1 кулінарний цех харчових напівфабрикатів. Ці підприємства працюють під контролем нашої служби ветеринарної медицини на основі експлуатаційних дозволів, виданих управлінням ветеринарної медицини в Коломийському районі.

- Тварини поступають на забій під Вашим контролем?

- Їх ідентифікують у встановленому законодавством порядку, із супровідними ветеринарними документами та піддають передзабійному клінічному огляду офіційними лікарями ветеринарної медицини, які також проводять післязабійну ветеринарно-санітарну експертизу м’ясних туш та внутрішніх органів. М’ясна сировина поступає на переробні підприємства району із супровідними ветеринарними документами та експертними висновками державних лабораторій ветеринарної медицини.

- Розкажіть нашим читачам про умови, в яких працюють переробники…

- Усі переробні підприємства забезпечені водою із локальних джерел водопостачання. Показники якості води досліджуються Коломийською санепідемстанцією. Також усі переробні підприємства забезпечені холодильним обладнанням для зберігання м’ясної сировини та готової продукції. Працівники переробних підприємств забезпечені двозмінним спецодягом, спецвзуттям, предметами особистої гігієни, проходять медичний огляд та мають особові медичні книжки. У виробничих, побутових та підсобних приміщеннях систематично проводяться дезінфекція, дезінсекція та дератизація. Відходи забою тварин та відходи виробництва утилізуються на ДП Коломийський "Ветсанзавод", який розміщений в селі Годи-Добровідка.

- Готову продукцію обстежуєте?

- Систематично, один раз в декаду, готова продукція досліджується у міжрайонній лабораторії ветеринарної медицини в Коломиї на мікробіологічні та хіміко-токсикологічні показники. Раз у квартал - в Івано-Франківській регіональній лабораторії ветеринарної медицини на мікробіологічні показники, токсичні елементи, мікотоксини, пестициди та радіонукліди. У Тисмениці відкрито лабораторію з дослідження готової продукції на вміст ГМО.

- Яка ситуація з очисними спорудами на переробних підприємствах району?

- На м’ясопереробних підприємствах "Гермес-1" та "ДелСо" уведено в дію власні очисні споруди, а ПП Стефанців Р. В. проводить роботи з встановлення очисних споруд, адже на кожному м’ясопереробному підприємстві мають бути очисні споруди. Наразі актуальне питання - впровадження на переробних підприємствах району системи відомчого контролю за якістю харчових продуктів (НАССР). НАССР - це система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні чинники для безпечності продукції. Це означає, що сам виробник належним чином буде дбати та гарантувати безпечність харчового продукту, який він виробляє. На більшості підприємств тривають підготовчі роботи з впровадження системи НАССР, а саме: реконструкції приміщень, приводиться у відповідність вимогам Євростандартів нормативна документація, керівники підприємств прослухали курси при "Держстандартметрологія" та отримали посвідчення про методику впровадження системи НАССР на переробних підприємствах.

Автор: В. КОЖУШНА, газета "Вільний голос"