друкувати


Розкрадають українські ліси. Хто це робить і за якими схемами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-31 04:30:28

Відповідь на це запитання дасть програма журналістських розслідувань "Народний контроль" на телеканалі ZIK.

Лісовий фонд України займає близько 10 млн га. У співвідношенні до території країни маємо один з найнижчих показників у Європі - 16%. Належать ліси, як і будь-які інші природні ресурси, народу. Про це говорить ст. 13 Конституції України. Та нинішня система розподілу лісових наділів нагадує ніщо інше, як масштабний грабунок народного багатства.

Масові захоплення лісових угідь, вирубка дерев начебто під стратегічно важливі об’єкти - це глобальна проблема країни щонайменше впродовж останнього десятиліття. Особливо актуальна вона для Західної України, адже саме Закарпаття, Івано-Франківська, Волинська та Рівненська області є найбільш лісистими. А 40,5% усього лісового фонду країни знаходиться у Карпатах. Відтак головні лісові махінації - від дрібних до масштабних - зосереджені саме тут.

Так, журналісти "Народного контролю" доведуть: лісовий фонд грабують у різних розмірах усі, кому заманеться, - від дрібних ділків до найвищих посадовців. За офіційними даними, на Львівщині за останні півроку у місцевих лісгоспах було впіймано 191 особу, що займалася незаконною вирубкою та збутом деревини. Тобто у середньому щодня ловили одного порушника. Чи відповідає статистика реальним масштабам лісового злочинства? За неповний день під час спеціального рейду контрагенти "Народного контролю" виявили аж три такі випадки... Під чиїм прикриттям крадуть ліс? Чому найкращу деревину вивозять у Європу, в країни, де показники лісистості удвічі, а то й утричі вищі, ніж в Україні?

У студії також обговорять ще один болючий момент лісової проблеми - чинне законодавство, яке, замість оберігати зелений фонд, скероване радше на його методичне знищення. Так, 2011 року було скасовано мораторій, який діяв лише три роки, на відчуження лісових угідь у приватну власність. Нині ж можновладці пішли ще далі: наприкінці минулого року Верховна Рада затвердила скандальний законопроект регіонала Юрія Мірошниченка, який екологи назвали "фактичним руйнуванням усієї системи екологічної безпеки країни". Відповідно до нього, дозволено вилучати ліси, будь-які природні території для потреб, які необхідні інвестору. Відтак є небезпека, що й так нечисленний лісовий фонд уже незабаром остаточно розтягнуть по шматках...

Чи є вихід із цієї ситуації? Які засоби дозволять зберегти народу України його багатство: впровадження мораторію на відчуження та вирубку лісів? Використання електронної системи обліку лісового фонду? Чи посилення та реальне виконання покарань за грабунок народного багатства? Про це - у прямому ефірі "Народного контролю".

"Чи можливо зупинити лісову мафію в умовах нашої країни, при нинішньому її законодавстві? Відповідь на це запитання ми і спробуємо знайти, - каже автор та ведучий програми Дмитро Добродомов. - Ліси - це народне багатство, тож контроль за ним має здійснювати народ. Однак глобальний процес приватизації та захоплення лісових угідь перетворився на справжній грабунок народного майна. Залишати цей процес поза увагою ми не маємо права. Це проблема, про яку потрібно не лише говорити, а й кричати, вдаватися до конкретних і серйозних кроків, щоб врешті-решт лісовий фонд країни не був остаточно знищений, а його залишки не опинилися винятково у приватних руках сильних світу цього".

Джерело: ЗІК