друкувати


Вік батька може впливати на здоров’я дитини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-31 10:30:06

Новозеландські вчені встановили, як вік батька впливає на здоров'я його дітей. Чим старше батько, тим вище вірогідність, що його дитина буде високою і стрункою, проте такі діти, як правило, мають підвищену концентрацію "шкідливого" холестерину.

У дослідженні Уейна Катфілда і колег з Університету Окленда взяли участь 277 дітей у віці від 3 до 12 років, чиї татусі на момент народження нащадків знаходилися у віці від 19 до 52 років.

Порівняння зросту показало, що діти, народжені від батьків у віці 31-35 і старше 35 років в середньому на 2 см вище, ніж діти від молодших татусів. При цьому індекс маси тіла (ІМТ) у дітей чоловіків старше 35 років найбільш низький.

У них також зменшені центральні запаси жирової тканини, що дозволяє припустити, що діти доросліших батьків (старше 35 років) мають украй низький ризик ожиріння в майбутньому.

Проте концентрація ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНП) у них на 21% вище, ніж у дітей від батьків молодше 30 років. Рівень загального холестерину у дітей доросліших чоловіків також підвищений.

У дівчаток також відзначається підвищена резистентність до інсуліну. Такий несприятливий ліпідний профіль підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і діабету в майбутньому.

Джерело: Освітній портал