друкувати


Скандал у писанковій Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-29 01:30:40

У писанковій Коломиї вирує скандал із пайовиками будівельних кооперативів "Аквамарин" і "Олександрит".

Люди вважають себе ошуканими. Адже так званого "елітного" житла, в яке вони мали поселитися ще п’ять років тому, нема. І ніхто не знає, чи взагалі буде. Новобудова перетворилася на довгобуд з багатьма невідомими. Обдурені люди написали десятки звернень до тих, хто мав би їхні права захистити. У обширному переліку - лист уповноваженому Президента з прав людини, уповноваженому Президента з прав дитини та голові Івано-Франківської ОДА. А ще зверталися за допомогою до народних обранців. Отримали відписки.

Засновниками кооперативу "Аквамарин" у минулому були нинішні перші особи міста - міський голова Коломиї Ігор Слюзар та його перший заступник Тарас Яворський. Сьогодні вони заявляють, що до того не мають жодного відношення. Будівельні роботи давно припинилися, у будинку немає ні вікон, ні дверей, а дах лише у мріях пайовиків… А без покрівлі, як відомо, будинок швидко почне руйнуватися. Мабуть тому і спілкування із обманутими пайовиками таке емоційне.

Наталія Демченко, п’ять років чекає на викуплену квартиру:

"Мама моя за кордоном оце працює 10 років, в неї троє дітей і вона хотіла хоч одному помогти, і всі ми по квартирах живем, і ніяких зрушень"

Читайте також: Нерухомість в Коломиї

Тетяна Старець, ретельно сплачує пайову участь:

"Виплатили за два роки все, працювала уся сім’я, а тепер мій брат дальше на заробітках, мама дальше на заробітках, - щоби заробити на нову квартиру, тому що ці гроші пішли, ну не знаємо - ми не віримо вже ні в що"

Люди втомилися чекати. Почали самоорганізовуватися. Із конкретним переліком претензій до засновників, які колись роздавали обіцянки про елітне житло в перспективному мікрорайоні, збудоване в короткі терміни. Все це, як тепер показало життя, - виявилося банальною брехнею.

Сергій Стецюк, керівник ініціативної групи обманутих пайовиків:

" Неможливо добитися ніяких результатів від забудовників, якщо вважати, що основним забудовником і засновником є люди, один з яких є мером на даний момент, другий - його заступником + Хочемо, щоб він нам показав усі документи, якісь кошториси, якісь проплати, бо то, що ми зараз знаємо, - величезні кошти були взяті в людей, це десятки мільйонів гривень, а роботи, зроблені на ці гроші - абсолютно не видно"

На черговій зустрічі, на яку запросили і знімальну групу ZIKу, пайовиків зібралося більше, ніж зазвичай. Не на камеру казали, що декого із пайовиків навіть пробують залякувати. Буцімто виженуть з кооперативу і не віддадуть гроші. Голови кооперативу змінюються ледь не щомісяця. Люди йдуть знову до міського голови, колишнього засновника. Коло замкнулося.

Євген Том’як, обманутий пайовик:

"Я представляю себе і думаю, ще сто інших пайовиків, які мають таку саму ситуацію. Вважаю, що людина, яка заснувала цей кооператив, має нести відповідальність до кінця,- нехай він сьогодні і є на більш поважній посаді"

Нещодавно порушено кримінальне провадження проти засновника будівництва, тепер першого заступника міського голови Коломиї Тараса Яворського - за отримання хабаря в сумі 40 тисяч гривень. Люди бачать в діях засновників та посадових осіб кооперативу ознаки шахрайства та службові зловживання. А міський голова Ігор Слюзар, засновник кооперативу "Аквамарин", вбачає у діях ошуканих пайовиків перш за все політичний аспект та інтриги політичних опонентів.

Ігор Слюзар, міський голова Коломиї, засновник будівельних кооперативів у місті:

"На цьому грають політики, на жаль це дуже негативно, я як посадовець впливаю на сам процес політично - ми пробуєм привести до тями політиків, бо буде дуже недобре, якщо результат буде негативний, але все одно,- всі рішення мають приймати загальні збори"

Політика - політикою, а пайовики, як завжди, залишилися винні. Але здаватися люди в жодному разі не збираються.

Наталія Демченко, ошуканий пайовик:

"Я готова прийти до цього власника, нашого пана-засновника, який це нам пообіцяв, готова взяти свою дитину за руку і прийти до нього - я знаю, що в нього розкішні апартаменти. Прийду до нього і буду в нього жити - скільки я ще маю по квартирах тинятись".

Джерело: Народне ОКО