друкувати


Медицина, дружня до молоді

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-26 12:30:59

Чи існує медицина, дружня до молоді? Така, щоб молода людина при потребі фахової допомоги не ніяковіла і не соромилася перед лікарями. 

Залишатися собою перед лицем лікаря, а також почуватися дорослим і відповідальним особисто за власне здоров’я - таку можливість пропонує юним коломиянам "Клініка, дружня для молоді".

Це кабінет медико-соціальної допомоги підліткам і молоді, який діє на базі Коломийської дитячої лікарні і приймає у себе дітей та молодь міста й району віком до 18 років. Тут забезпечують анонімне обстеження, а також фахівці надають поради у розв'язанні соціальних, побутових проблем своїм відвідувачам. Тут радше співпрацюють, ніж працюють із підліткам. Адже і медперсонал і гурт волонтерів, так би мовити, в одному човні - усі працюють на громадських засадах та ентузіазмі. При цьому пацієнти, які за віком переходять уже під опіку поліклініки для дорослих, повертаються і просяться назад, тому що бракує людського ставлення, до якого звикли у підлітковому кабінеті на вул. Кобилянської, 2.

Віднедавна підлітковий кабінет привертає увагу яскравим "графіті" на сусідньому будинку, розкладом прийому лікарів, виконаним на стіні у тому ж стилі, і найважливіше - абсолютно новим, європейським підходом до надання медичних послуг найвразливішій віковій категорії коломиян. Таку ініціативу, розповідає Алла Прайс, керівник проекту, перехопили безпосередньо у ЮНІСЕФ. Наразі у світі спостерігається тенденція пристосування обслуговування дітей і підлітків відповідно до їхніх вікових особливостей. Так, діти відвідують лікарів із батьками, але сягають відповідного віку - і вже хочуть почуватися самостійнішими. З врахуванням потреб самих підлітків виникла у світі ідея створення клінік, дружніх до молоді, і коломийська - одна із небагатьох діючих у нашій області, і вже й отримала акредитацію від мінохорони здоров’я.

Принцип роботи цього новітнього медичного осередку базується, за світовою практикою, на доступності, добровільності і доброзичливості. Як це працює? Будь-який підліток із своєю проблемою може власноруч записатися на консультацію та обстеження до спеціалістів клініки. Журнал самозапису знаходиться у приймальні у вільному доступі для всіх. Якщо ж хтось вирішить прийти до лікаря не заплановано - жодних проблем. Щочетверга семеро фахівців приймають всіх охочих. Найважливіше, що пацієнт зберігає свою анонімність - ніхто не запитує ім’я, прізвище, де підліток живе чи хто його батьки. Навіть на тимчасовій медичній картці вказується лише ім’я, за вибором підлітка - ніхто не перевіряє, чи воно справжнє, чи ні. Єдине, лікарів цікавить вік пацієнта, адже тільки повнолітня людина може чинити на власний розсуд, без згоди від батьків. Звичайно, анонімність зменшується, коли після обстеження виникає потреба лікування. На жаль, клініка не має фінансових можливостей, щоб забезпечити також і безкоштовне лікування.

У молодіжному середовищі нашого міста про клініку, дружню до молоді, знають, розповідають один одному і спеціалістам справді довіряють, як зізнаються самі підлітки. Адже тут чи не до кожного з них ставляться, як до дорослої, гідного поваги особистості. Лікарі перш за все спілкуються з відвідувачами на рівних і вирішують проблеми разом, враховуючи бажання та мету, яку перед собою бачить підліток. Сюди приходять і з побутовими, негараздами вдома чи особистими проблемами, чи то залежність від алкоголю, чи непорозуміння із однолітками чи іншим оточенням.

Спеціалісти клініки зізнаються, щоб їм у першу чергу довелося переглянути свої принципи роботи та змінити підхід до неї. Розумно розрахувавши, що найкращу "рекламу" клініці зроблять самі ж підлітки, залучилися підтримкою волонтерів із числа студентів навчальних закладів міста. Принцип "передай іншому" виявився насправді дієвим. Молодь зацікавилася розповідями про клініку із уст своїх друзів, а вже лікарі роблять все, щоб не зрадити довіру вразливих підлітків. Це вилилося у насправді довірливі стосунки лікарів із молоддю міста, і новітні методи роботи стовідсотково виправдали себе. У результаті життя вирує у клініці. Вона перетворилася на місце зустрічі для молоді, які збираються тут на семінари про найближчі їм питання. Адже відомо, що часом профілактика - найефективніша. Наразі цей осередок виглядає саме тим, чого бракувало для молодіжного середовища міста. Спілкуватися із підлітками їхньою мовою про те, що їх найбільше болить. Саме на цьому виграла новітня клініка у порівнянні із іншими соціальними проектами нашого міста.

До речі, самі ж підлітки подбали про молодіжний вигляд клініки. Студенти Коломийського педколеджу власноруч розмалювали подвір’я у яскравих кольорах. Тепер це насправді виглядає місцем зустрічі, без тривожного навантаження звичних, радянського штибу, медичних закладів.

Автор: Віта БОЙЧУК, тижневик "Коломийська Правда"