друкувати


Вакансії для лікарів є - на селі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-26 10:30:27

Розгляд питань, винесених на понеділкове засідання колегії облдержадміністрації, розпочався з інформації заступника голови ОДА Ігоря Зварича про те, як в області реалізують ініційовану Президентом України Віктором Януковичем Державну програму активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.

Про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку і бюджету області за перше півріччя 2013-го доповідав директор департаменту економіки ОДА Володимир Попович. Він характеризував динаміку розвитку промисловості в краї як загалом позитивну. Та плавний хід цієї інформації перервав голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. Попросив доповідача не перелічувати показники із "плюсом", а загострити увагу на проблемних моментах у розвитку економіки, через які й обласний бюджет недоотримує необхідні для належного фінансування соціальної сфери суми податків та зборів.

І виявилося, що в січні-червні індекс виробництва промислової продукції в області становив лише 92,1% порівняно з відповідним періодом торік. Скорочення його обсягів пов’язане переважно з тривалими простоями ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" та зупинкою з вересня 2012 року виробництв у ТОВ "Карпатнафтохім" - ці два найбільші підприємства краю реалізували менше порівняно з першим півріччям 2012-го продукції відповідно на 2,8 млрд. та 1,2 млрд. грн.

Залишається сподіватися на те, що з відновленням у серпні роботи "Карпатнафтохіму" (відповідні заходи передбачено Меморандумом про порозуміння між Кабінетом Міністрів України та ВАТ "Лукойл" щодо діяльності українських підприємств групи "Лукойл") допущене відставання вдасться істотно надолужити, а отже, й поліпшити загальнообласні показники в економіці.

Втім, допущено спад і на підприємствах з виготовлення виробів із деревини, машинобудівних, з постачання електроенергії, газу, пари, з випуску готових металевих виробів, хімічних речовин.

Через незадовільний фінансовий стан підприємства й організації краю сьогодні винні Пенсійному фондові страхових внесків та єдиного соціального внеску на загальну суму 56,7 млн. грн. З цієї суми 20 млн. припадає на платників, що перебувають у процедурах банкрутства, та з безнадійним боргом.

М. Вишиванюк наголосив на подальшій пріоритетності для краю розвитку сільської медицини, орієнтованого на зміцнення її первинної ланки сімейними лікарями. На селі працює тільки 327 спеціалістів при втроє більшій потребі, причому третина з них передпенсійного віку. У перспективі в 2020 році з’являться вакансії ще для 680 лікарів загальної практики - сімейної медицини, отож уже сьогодні необхідно думати про укомплектування сільських закладів охорони здоров’я. М. Вишиванюк поставив у приклад іншим як "найсовісніший" Тлумацький район, де дбають про підготовку лікарів для своїх сіл - оплачують за гроші з районного бюджету навчання їх молодих жителів в івано-Франківському медуніверситеті. Директорові департаменту охорони здоров’я ОДА Романові Мельнику, який доповідав про розроблену регіональну цільову програму стимулювання медичних працівників у сільській місцевості, М. Вишиванюк доручив вивчити реальну потребу в лікарях для всіх районів області. Після того доведуть завдання щодо цільового направлення місцевих юнаків і дівчат на навчання в медуніверситет коштом районів з тим, щоб вони повернулися на село працювати.

На колегії йшлося також про необхідність поліпшити умови для пацієнтів в обласному онкодиспансері, де в одній палаті лежить по восьмеро важкохворих. А мало би перебувати по двоє, вважає М. Вишиванюк. Тож він подав ідею, щоб на засадах державно-приватного партнерства спорудити на території диспансеру методом народної будови п’ятиповерховий лікувальний корпус. Аналогічний передбачається збудувати також на території обласної психоневрологічної лікарні №3.

Як незадовільне оцінив М. Вишиванюк виконання поставлених обласною виконавчою владою перед дорожниками завдань щодо ремонту й утримання автомобільних шляхів в області. Лише близько 20% із них на сьогодні придатні для нормальної їзди. Голова ОДА не без іронії зробив уточнення, що за станом доріг івано-Франківщина посідає не останнє місце в країні, як він раніше говорив, а передостаннє - ще гірші вони, виявляється, на сусідній Львівщині. "Це наводить на думку, - сказав М. Вишиванюк, - про доцільність заміни начальника Служби автомобільних доріг в області. А Сергієві Сендерському, який тепер часто хворіє, ми підшукаємо іншу роботу".

Голова обласної ради Василь Скрипничук на засіданні колегії ОДА заявив, що облрада наразі не готова до повномасштабного розгляду питання про погодження проекту угоди між державою Україна і компанією "Шеврон Юкрейн Б. В." та ТОВ "Надра Олеська" щодо добування сланцевого газу, про який перед тим згадав один з доповідачів. Стаття 21 Закону України "Про угоди про розподіл продукції" говорить, що органам місцевого самоврядування мали би бути подані розрахунки обррунтування потреби з тієї продукції, що добувається. Такі розрахунки повинна зробити облдержадміністрація і подати депутатам обласної ради. Крім того, в проекті угоди зовсім не враховано інтереси як області загалом, так і громад, на території яких передбачається розробляти поклади сланцевого газу. "Це величезна проблема, це питання, на якому ми можемо спіткнутися під час прийняття рішення", - зауважив В. Скрипничук і звернувся до керівництва ОДА, аби обласна виконавча влада ще раз уважно проаналізувала проект угоди.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА