друкувати


Блискучі штиблети чи лиса макітра?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-25 03:30:47

Хлопаки в чорних кепках і спортивних штанах, дівки з пробитими бровами і язиками, - це субкультури.

Усе почалося з Англії! Там з’явилися зародки усіх субкультур, які нині існують. Одного дня люди, які сумували, вирішили посумувати разом та ще й на цвинтарі. Одяглися в чорне, розпустили патли і почали називати себе готами. Деякі носили порвані речі, робили собі ірокези і любили порпатися у смітті - то були панки. Ще вони любили алкоголь. Дехто голив собі голову, одягав берци і йшов набивати кулаки на багатеньких синочках, яким усе падало з неба. Це вже були скінхеди, але зараз їхня субкультура зіпсована расизмом. Коли ж вона тільки народилася, то ним там і не пахло. Скінхеди били тільки хіпі! От хіпарі нічого не робили, а тільки курили травку і ловили кайф від життя, нюхаючи квіточки. Гопники теж своєрідна субкультура, яка прийшла з Росії. Вона ще на стадії розвитку, але з людьми, які так себе називають, ніякого розвитку взагалі не може бути, тому їхня "культура" занепаде, як і вони самі.

Гріх не згадати про коломийських гопників. Блискучі штиблети, які купила мама вчора на "Калинівці", спортивні штани і чорна кепка. Вони розводять таких самих, як і вони, на гроші і пропивають їх у забігайлівках біля вокзалу. Цікавий метод проведення часу! А ще вони слухають шансон і роблять злий погляд, коли на них хтось подивиться. Та щоб ви знали, не такий страшний чорт, як його малюють. Адже всі, хто роблять злий вигляд, або намагаються його зробити, насправді в душі перелякані ягнята.

От коломийські репери - ще ті хлопчури. Якби вони тільки перестали носити висячі штани з матнею нижче колін, в які можна виділяти свої органічні речовини. А що? Місця ж там багато! І казати "Йоу!" їм теж не личить. Гуцули були першими реперами! Вони ще сотні років тому казали "Йо!", а американці все зіпсували, додавши "у". Ось і вийшло претензійне "Йоу!". Також нащо їм ті реп-двобої і те чтиво? Краще поспівайте коломийки! У сто разів крутіше, ніж реп! Суть одна, просто в коломийках є рима і мелодія, а в репу тільки оте "Йоу!". Не деградуйте!

Не можу пропустити найбільш розповсюджену субкультуру на Коломийщині - клаберів. Пощастило їм, що в Коломиї немає нормального футбольного клубу, бо якби був, то разом з ним були б хулігани - ті самі божевільні футбольні фанати, які фарбують один одному обличчя у червоний колір. Розповсюджена субкультура, але, на щастя для клаберів, не в Коломиї.

Поговоримо про них детальніше! Дискотека - це їхнє існування. Переважно вони ведуть нічний спосіб життя, неначе вампіри! Вночі відриваються, а вдень сплять. Цікаво, звідки вони мають грошики на драйв? Звичайно, що їхні мами в Іспанії чи Італії горбатяться на них ціле життя, а ті тратять їхнє дорогоцінне бабло на дешеву випивку і цигарки. Вони люблять тільки гучно слухати музику і спати. Нічого цікавого, про читання книг я взагалі мовчу… Хіба що переглядають фільми в Інтернеті надвечір, а потім - на гульбан… І так щодня!

Потрібно бути собою, не належати до якихось там субкультур, де ти змушений дотримуватися їхніх звичок, традицій, методів спілкування і ніби стаєш лялькою, якою керують ляльководи. Головне - робити те, що хочеш, те, що у твоєму серці! А не те, про що теревенить тобі вожак твоєї субкультури!

Автор: Руслан ГУМЕНЮК, газета "Вільний Голос"