друкувати


Чоловіків від хвороби серця захищає сніданок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-23 05:30:36

Чоловіки, що пропускають сніданок або вечеряють вночі, зіштовхуються з підвищеним ризиком розвитку ішемічної хвороби серця (ІХС).

Такого висновку дійшли автори масштабного дослідження, результати якого опубліковані в журналі Американської асоціації з вивчення хвороб серця (Amerіcan Heart Assocіatіon) Cіrculatіon.

Автори роботи, фахівці з Гарвардського університету (США), проаналізували масив даних, отриманих у ході масштабного дослідження, що тривало 16 років (1992-2008 рр.), у якому брали участь майже 27 тисяч чоловіків-лікарів у віці від 45 до 82 років, що відповідали на питання, у тому числі, і про свої звички, що стосуються режиму прийому їжі.

Всі вони на старті дослідження не страждали від серцево-судинних або онкологічних захворювань. За 16 років серед учасників було зафіксовано більше півтори тисячі випадків ІХС.

Аналіз показав, що серед тих, хто ніколи не снідає, ризик розвитку ІХС на 27% вище, ніж у тих, хто їсть вранці. При цьому, як з'ясувалося, чоловіки, що пропускають сніданок, у середньому молодші за тих, які цього не роблять.

Серед них також вище число курців, вони більше завантажені на роботі, менш фізично активні, як правило, неодружені й споживають більше алкоголю.

Що стосується їжі вночі, то, як показав аналіз, серед учасників, які повідомили, що регулярно їдять пізно вночі перед тим, як лягти спати, ризик розвитку ІХС на 55 відсотків вище, ніж серед тих, хто цього не робить.

Правда, автори дослідження не занадто стурбовані цим результатом, тому що прихильників їсти вночі серед учасників виявилося порівняно небагато.

При цьому, як вказують автори роботи, ніякого зв'язку між частотою прийомів їжі за день та ІХС виявлено не було.

Отримані результати автори пов'язують із метаболічними змінами, які розвиваються через порушення режиму прийому їжі, що призводять потім до розвитку таких факторів ризику ІХС, як зайва вага, підвищений кров'яний тиск, цукровий діабет.

Надалі автори планують вивчити зв'язок між сніданком та ІХС на інших групах населення.

Джерело: Освітній портал