друкувати


Черги в дитячий садок: і хочеться, і колеться

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-16 10:30:54

Віддати малечу в дитсадок - головний біль усіх батьків. Чому доводиться записуватися в дитячий садок одразу після народження чада? Та чи є шанс, що дитина взагалі здобуде дошкільну освіту?

Більшість майбутніх батьків задовго до того, як народити дитину, починає ламати голову над питанням про те, як влаштувати дитину в дитячий садок. Адже в сучасному світі визначити малюка в дошкільний заклад - велика проблема як з фінансового боку, так і в плані можливості туди потрапити. І це неспроста. Статистика свідчить, що черги в дитячі садки є практично у всіх населених пунктах нашої країни. Особливо це стосується міст, ситуація з чергами в дошкільні заклади там просто катастрофічна.

Тому більшість батьків поспішає записуватися на чергу одразу після народження дитини. Існують пільгові категорії, завдяки яким дитину беруть набагато швидше до закладу. До таких категорій належать: діти співробітників міліції, слідчих, прокурорів і суддів, діти з багатодітних сімей, діти-інваліди, або якщо один з батьків дитини є інвалідом, діти військовослужбовців, діти-сироти, діти з неповноцінних сімей. Для полегшення роботи у Коломиї планують запустити електронні черги. Такі вже давно діють у великих містах. Черга в інтернеті формується таким чином, як і звичайна. Для запису будуть необхідні такі ж документи. Потім електронною поштою надходитиме повідомлення, що черга підійшла і можна записувати дитину до садка.

Деякі батьки бідкаються, що черга просувається не завжди справедливо. Начебто батьки із "зв’язками" проходять без черги. Проте інші переконують, що у кількагодинній черзі для реєстрації стоять навіть працівники дитячих закладів. Вони мають не менші проблеми з влаштуванням дитини в садок. Переважно проблеми з чергами існують у мегаполісах. У Коломиї цей рік видався на диво спокійним.

Наразі в столиці Покуття стоять на черзі в дитсадок 110 дітей. У 2011-2012 рр. черги були значно більшими. І не всі діти були влаштовані. Начальник Коломийського управління освіти Марія Грицан каже, що подекуди групи переповнені, адже намагаються задовольнити більшість батьківських потреб.

Часто батьки хочуть віддати дитину до дитсадка в однорічному або ж дворічному віці, - розповідає Марія Грицан. - Проте, вважаю, це помилкою. Молода мама забезпечена матеріальною підтримкою держави. Перші три роки їй варто приділяти якомога більше часу малечі. Саме цей вік відведений для плідного виховання. Лише в трирічному віці малюк буде готовеий соціалізуватися серед однолітків. Тому тепер ми ретельно перевіряємо всі довідки. Якщо мама дійсно працює і не має вільного часу, дитину не може ні на кого залишити, тоді ми йдемо назустріч.

Через переповненість груп у дитсадках чи не щороку створюють додаткові. Цьогоріч теж є в цьому потреба. Все залежатиме від коштів. Для того, щоб зменшити чергу, в 2013 році передбачено створити 830 нових місць у дошкільних закладах Прикарпаття. Також заплановано відкриття восьми дошкільних навчальних закладів у пристосованих приміщеннях, зокрема у Верховинському, Галицькому, Коломийському, Рожнятівському, Снятинському і Тисменицькому районах. Крім того, впродовж 2013 року заплановано відновити роботу чотирьох тимчасово закритих навчальних закладів. Зокрема, у Коломиї планують завершити ремонтні роботи у приміщенні дитсадочка №15. І розпочнуть набір дітей.

Також існує проблема з літнім періодом. Дитсадки закривають, а дітей нема з ким залишити вдома.

У другій половині червня 2013 року працювало лише шість дитячих закладів. Від початку липня по 15 серпня працюватимуть лише два садки: №7, що на вулиці Яворницького, та №5 на вул. Карпатській. Батьки досі продовжують записувати дітей до груп на літній період.

Нині діє 9 груп, - каже в. о. завідувачки дитсадка №7 Людмила Гобелецька. - Загалом заклад відвідує 145 дітей.

У Коломиї вже кілька років працює приватний садок. Проте не кожен може віддати туди дитину на виховання. Як розповіла Марія Грицан, мало чим відрізняються умови в приватному та державному закладах. Але найвагоміша різниця між ними - це оплата. 5 грн. за день - така оплата за садок державної власності, тоді як за приватний заплатите 1200 грн. за місяць. Відрізняється й меню. Єдине, що не змінне в обох закладах, - це виховна система.

Найбільша проблема дитячих садків в Коломиї - це відсутність належного ремонту. Тому батькам доводиться за власний кошт закуповувати євровікна, облаштовувати дитячі майданчики та навіть клеїти шпалери.

Автор: Олена КОЗАЧЕНКО, газета "Дзеркало Коломиї"