друкувати


Місцеві екстремали згуртувались

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-15 03:30:23

Мова про те, що "дітей необхідно забирати з підвалів і від комп’ютерів", ведеться постійно. Але щоб це зробити, їм потрібно запропонувати альтернативу, забезпечити не тільки цікаве, а й корисне дозвілля.

У літній час найкращою альтернативою для дитини є спорт. На жаль, у Коломиї не так багато придатних для занять спортивних майданчиків. У деяких районах міста їх взагалі нема. А якщо і є, то часто в занедбаному стані.

Щоб якось себе реалізувати, діти сідають на велосипеди, катаються на роликових ковзанах та скейтбордах. З часом, освоївши техніку, вони починають вивчати різноманітні технічні елементи.

Ще не так давно улюбленими місцями для катання юних екстремалів були площа Скорботи та занедбаний фонтан поблизу універмагу "Коломия". Та віднедавна для катання в них з’явився спеціалізований майданчик.

Подарунком для дітей та молоді міста став скейт-парк, відкриття якого відбулося в січні цього року. Ініціаторами його будівництва стали молоді екстремали Коломиї. Згуртувавшись більше двох років тому, вони зібрали підписи за будівництво такого майданчика. Міський голова Ігор Слюзар врахував побажання активної молоді. Тепер кожен охочий може вдосконалювати свою майстерність на скейтборді, роликах, самокаті чи велосипеді BMX.

Спочатку коломийський скейт-парк планували збудувати на території парку ім. Кирила Трильовського. Та згодом вирішили, що така споруда потребує захисту від вандалів. Як результат - його звели на території стадіону "Юність". Вночі територія стадіону охороняється, що убезпечує і сам скейт-парк.

З появою спеціалізованого місця для катання популярність роликових ковзанів, скейтбордів та велосипедів BMX стрімко зросла. Звісно, тепер не потрібно їздити за багато кілометрів у інші міста для того, щоб відпрацювати той чи інший технічний елемент.

Зараз, під час літніх канікул, на майданчику чи не весь час перебувають діти. І якщо в період найбільшої спеки їх зовсім небагато, то ближче до вечора тут збирається ціла юрба. Вік екстремалів різноманітний: від 6-7-літніх і аж до тих, кому за тридцять. Хлопці, яким вже вдалось побувати і в інших скейт-парках України, вважають, що наш нічим не гірший.

У травні в коломийському скейт-парку провели перші змагання. Для участі в них з’їхались юнаки та дівчата чи не з усієї Західної України. Задоволеними залишились усі: і учасники, і глядачі.

Та на жаль, не обійшлось і без негативних вражень. За словами відвідувачів скейт-парку, тут немає чіткого графіку роботи. З понеділка по неділю вхідні ворота зачиняються у різний час. Трапляється й так, що повертаючись з парку додому, натрапляєш на зачинені ворота. Якщо твій транспорт - скейтборд чи роликові ковзани, то дістатись на інший бік не дуже складно. Але якщо це велосипед, то знадобиться чимало зусиль, щоб перенести його через більш ніж 3-метрову огорожу.

Тим не менше, скейт-парк продовжує функціонувати. Замість комп’ютера й шкідливих звичок молодь починає обирати скейтборд чи ковзани.

Автор: Микола ТРОЦЬ, газета "Дзеркало Коломиї"