друкувати


Чому Калушу вдалося? У Калуші почали обговорювати питання з облагородження вже другого басейну.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-15 11:30:18

Про басейн у Коломиї розмови точаться вже не перший рік. Міська влада годує обіцянками людей перед телевізійними камерами та диктофонами газетярів.

Мовляв, визначимося, який саме басейн у місті буде - новий чи старий, відреконструйований, і розпочнемо роботи. Але, окрім невизначеності очільників Коломиї щодо цього питання, мова йде і про недостатнє фінансування у бюджеті для реалізації "плавальної" мрії містян.

У своїй передвиборчій програмі Ігор Слюзар обіцяв, що зможе знайти кошти для нагальних потреб коломиян, зокрема на будівництво басейну. Але наразі єдине, що зрушило з мертвої точки горе-басейн, звернення до нардепа Олександра Донія. Місцеві депутати сподіваються, що хоч на державному рівні вдасться вирішити це питання. "Щоб розпочати працювати у цьому напрямку, - стверджує Олександр Доній, - міська влада повинна спочатку визначитися, який басейн вона хоче - новий чи відреконструйований".

Поки у ратуші очільник "сушить" голову плавальним питанням, у Калуші почали збирати кошти для облагородження вже другого у місті басейну. Здавалося б, хіба у Коломиї справи гірші, але ж ні, калуська влада щодо цього питання "втерла" носа всеобіцяючому Слюзару.

Ще 2009 року у Калуші запрацював 25-метровий басейн "Посейдон", якого попередній господар ТОВ "Карпатнафтохімік" передав громаді міста. Для ремонту згаданого басейну калуський муніципалітет зібрав з різних джерел більше мільйона гривень. Найбільше ощасливив басейн дітлахів. За словами дирекції спортивної школи, учні давно і нетерпляче очікували другого новосілля у "Посейдоні". Тепер заняття з плавання тут щодня відвідують майже дві сотні учнів молодших класів з усіх калуських шкіл та довколишніх сіл. При цьому на ще один урок нікого не доводиться агітувати, та й чимало дорослих уже давно протоптали стежку до "Посейдону".

Нові господарі басейну раціонально використали зібрані на його ремонт кошти. Покриття ванни поки що не замінювали, воно ще послужить, а от запуск автономної котельні розв’язав серйозну проблему - тепер "Посейдон" не залежить від мережі централізованого теплопостачання. Тому басейн може працювати цілий рік.

Пріоритетними для чиновників міста стала робота з дітьми з вадами здоров’я. За словами начальника управління сім’ї, молоді та спорту Михайла Клима, нині 17 дітей з вадами опорно-рухового апарату займаються у "Посейдоні".

Як повідомляє калуська газета "Вікна", систематично і результативно плаванням у Калуші займаються порівняно недавно. Так, кілька років тому басейн "Посейдон" функціонував лише під час опалювального сезону. За три попередні роки у басейн вкладено 1,2 млн. гривень - бюджетних та спонсорських. Зокрема, власна котельня обійшлася містові у 600 тис. гривень.

Проте, басейн не у змозі прийняти всіх охочих.

Тому наприкінці минулого року міський голова Ігор Насалик оголосив про намір повернути у комунальну власність басейн ЗОШ №3, який з 2006 року орендує підприємець Ігор Хемич. До того часу басейн був "законсервований".

Наразі підприємець написав відмову від оренди цього об’єкту. Для того, щоб у місті з’явився ще один басейн, очільники почали шукати кошти для його облагородження, а це ще, як мінімум, 4,5 - 5 млн. грн. Досі підприємець вклав у ремонт басейну 2,5 млн. грн. та облаштував покрівлю на школі, в якій і знаходиться басейн, на 100 тис. грн.

У Калуші говорять, що необхідність другого басейну значна. Адже тут щодня займається по 500 відвідувачів (з 6.45 до 22.00 години). Установа заробляє по 50-55 тис гривень щомісяця, чого майже повністю вистачає, щоб оплатити за газ. Загалом на роботу басейну щомісяця потрібно 120 тис гривень. Різницю дотує міський бюджет. Але попри те, що басейн має цілий арсенал очищувальних та дезінфікуючих пристроїв, все одно не витримує навантаження. Приміром, у країнах Європи воду у басейні міняють 1 раз у півроку, у Калуші - раз на 3 місяці.

Плавання - це унікальний вид спорту, корисний як для дорослих, так і для дітей. Плавання дозволяє не тільки зміцнити здоров’я, а і поліпшити зовнішній вигляд. Воно позитивно впливає на основні показники фізичного розвитку людини: ріст, вагу, зміцнення серцево-судинної і нервової систем, розвиток дихального апарату та м’язової системи, є прекрасним засобом профілактики та виправлення порушень постави, сколіозів, плоскостопості тощо.

Коломиянам наразі залишається лише по-доброму заздрити калушанам, а очільникам міста брати за приклад роботу міської влади Калуша. Бо неможливого не буває, було б лише бажання. Адже два калуські басейни побудовані ще в роки СРСР. Тепер міська влада займалася виключно їхнім реконструюванням. Калушу вдалося. Коломия наразі лише на етапі невиконаних обіцянок.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК, газета "Дзеркало Коломиї"