друкувати


Студенти створили перший сімейний автомобіль на сонячних батареях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-10 04:45:59

Студенти нідерландського Технічного університету Ейндховена побудували чотиримісний автомобіль з багажним відділенням, що працює на сонячних батареях.

На їхню думку, машина, якій дали ім'я Stella, стала першим у світі сімейним автомобілем, оснащеним подібним джерелом живлення. Про це повідомляється на сайті університету.

Габаритні розміри новинки становлять 4,5 метра в довжину і 1,65 метрів завширшки. Завдяки тому, що конструкція автомобіля виконана із застосуванням алюмінію і вуглеволокна, його маса дорівнює всього 380 кг.

Stella оснащена силіконовими панелями, що збирають сонячну енергію, і 60-кілограмовим блоком батарей місткістю шість кіловат-годин. За словами розробників, під час руху автомобіль виробляє більше енергії, ніж йому потрібно для їзди. Максимальна швидкість машини становить 110 кілометрів на годину, а запас ходу за відсутності сонячного світла досягає 600 кілометрів.

У жовтні студенти з Ейндховена і їхній автомобіль братимуть участь у заході World Solar Challenge – 3000-кілометровій гонці по Австралії серед машин на сонячних батареях. Вони будуть змагатися в класі, де, насамперед, враховується раціональне витрачання сонячної енергії, а не швидкість проходження дистанції.

Джерело: Освітній портал