друкувати


Альтернативна купальська ніч у "Maxwell Pub": гуцули, театр, музика

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-10 05:30:59

Ніч на Івана Купала калуська молодь відзначила мистецьким "суботником" в одному із пабів міста. У рамках суботника була презентована фотовиставка світлин майстрів Гуцульщини коломийського фотографа Євгена Гапича, а також - виступ тернопільського гурту "Nameless" та калуського молодіжного театру "ЛюбАрт".

- Я не люблю втручання у фото. Тому всі фото на виставці - "чисті". Іноді шукаю сюжети випадково. Іноді - мені розповідають про майстрів народної творчості,  і я з ними домовляюся, їду до них, роблю фото. Знайомлюся з ними, вони розказують про свої долі, і про свої ремесла. Для себе поставив умову: фотографувати у вишиванках.

Щоправда, не всіх можна вмовити одягти вишиванку Хоча, старші люди на Гуцульщині мають національні, етнічні строї. Проте, не одягають їх до церкви. Хіба що - на великі свята. А молоді - взагалі, помалу відходять від народних звичаїв і народних ремесел. Села - пустіють, молодь - орієнтована на великі міста. І, якщо і займається народними промислами, то - для заробітку, - каже Євген Гапич.

Калуська молодь займається у театрі "ЛюбАрт" - для творчої реалізації й інтелектуального тонусу. Як зазначила керівник театру Люба Липовська, молоді люди, фактично, самі творять імпрези і повністю беруть на себе їхню підготовку. У суботу показували постановки про стихії і "5-й елемент".

- Ми втілюємо ідеї молоді. Молодь захотіла вуличних театрів, видовищ. Ідею імпрези "Стихії" запропонувала нам Софія Нітух. Маски виготовила самотужки. А музику допоміг підібрати Юрій Лігуш. Нашим постановками займається Володимир Джавага. Усі вони - молоді люди. Отже, відображення стихій. Народження із природних сил. Те, що може пробудити купальський дух. І, до того ж, ми долали ще і постановку "5-й елемент". Вона - наче логічне продовження попередньої. Тобто, обмежені у просторі, ми, все ж, надали цьому вечору купальської чарівної атмосфери. І дуже добре, що нашими глядачами були молоді відвідувачі пабу, - каже керівник молодіжного аматорського театру "ЛюбАрт" Люба Липовська. - Івана Купала - свято саме для молоді. Є чимало обрядів, традицій святкування. Але ж головне, щоб вони зацікавили молодь, - вважає Люба Липовська.

Музичною сферою у купальську ніч керував тернопільський гурт "Nameless". Гурт - визнані легенди психоделічного року.

- Ми давно знайомі з організатором концерту Максом Барною. Проте, у Калуші виступаємо вперше. Поспіхом оглянувши центр, мене дуже зацікавили назви. Наприклад, ресторан "Веселка". Відразу душа радіє. Або - пиво "Бандербір". Також - цікаве. І - смачне, - каже учасник гурту "Nameless" Зорян Безкоровайний.

Джерело: ВІКНА