друкувати


Основні тенденції першого тижня вступної кампанії до ВНЗ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-09 01:45:37

Громадянська мережа ОПОРА вже п’ятий рік поспіль проводить спостереження за вступною кампанією до вищих начальних закладів. 19 спостерігачів мережі по всій Україні аналізують правила прийому ВНЗ та роботу приймальних комісій, допомагають абітурієнтам у разі виникнення труднощів на етапі подачі документів та зарахування.

Пропонуємо Вашій увазі підсумки першого тижня вступної кампанії. З якими проблемами стикалися абітурієнти, чи легко було подати документи до приймальних комісій та через систему електронного вступу - відповіді на ці та інші питання дають спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Доступ до інформації про умови та правила вступу

Рівність умов на етапі конкурсного відбору до вищих навчальних закладів в першу чергу забезпечується через доступ абітурієнтів до інформації про правила та процедури вступної кампанії у кожному виші. Зокрема, Умови прийому, затверджені Міністерством освіти і науки України зобов’язують вищі навчальні заклади створити умови для ознайомлення вступників з ліцензією на здійснення освітньої діяльності, сертифікатами про акредитацію відповідного напряму (спеціальності), правилами прийому, відомостями про ліцензований обсяг та обсяг прийому за державним замовленням за кожним напрямом (спеціальністю) та освітньо-кваліфікаційним рівнем, у тому числі про кількість місць, що виділені для вступу поза конкурсом та цільового прийому. Такі дані повинні оприлюднюватися як на інформаційних стендах приймальної комісії, так і на офіційному веб-сайті вищого навчального закладу.

Моніторинг наявності необхідних документів у 44 ВНЗ показав, що вказана інформація була оприлюднена розпорядниками, однак щоб її виявити потрібно докласти неабияких зусиль. Окремі сайти є малофункціональними, а інформація розміщена на них - не уніфікована та важкодоступна. Так, неможливо завантажити Правила прийому на сайті Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. На веб-сторінці Вінницького торгівельно-економічного університету КНТЕУ відсутня адреса й номер телефону приймальної комісії, тож немісцевим абітурієнтам вкрай важко зорієнтуватися, куди слід подавати документи. Звертаємо увагу, що портал Національної академії природоохоронного та курортного будівництва функціонує лише у російськомовній версії, Правила прийому - єдиний документ на сайті, розміщений державною мовою.

Цьогоріч, як і в минулому році, Міністерство освіти і науки довело до вузів інформацію про обсяги державного замовлення до старту вступної кампанії, тобто 1 липня. Однак, не всі навчальні заклади станом на 8 липня оприлюднили ці дані на своїх офіційних інтернет-порталах. Зокрема дані відсутні на сайті Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, Харківського національного медичного університету, Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Досі на сайтах Харківської та Одеської юридичних академій немає розподілу місць державного замовлення між факультетами. Ці виші мають обсяг державного замовлення на напрям підготовки "Правознавство" - 1150 та 1300  місць відповідно. Проте, підготовка фахівців здійснюється на різних факультетах - для МВС, СБУ, МЗС, ДПнСУ, ПФУ. Відсутність офіційної інформації про поділ державного замовлення між факультетами дезорієнтує вступника, оскільки він не може оцінити свої шанси на вступ.

Не всі виші оприлюднили і дані про квоти цільового прийому сільської молоді, які були доведені відповідним міністерством. Звертаємо увагу на важливість таких даних, оскільки кількість місць для таких категорій може складати 75% місць державного замовлення, абітурієнти ж, які вступають на загальних підставах, можуть претендувати лише на 25% решти місць.

Функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти та системи дистанційної подачі заяв

Увага спостерігачів цього року знову прикута до функціонування Єдиної державної бази з питань освіти[1], де реєструються усі заяви абітурієнтів, а також до системи електронного вступу[2], яка дає змогу подати документи для вступу, не виходячи з дому. У 2012 процес реєстрації абітурієнтів у Єдиній базі не був налагоджений належним чином - працівники приймальних комісій не могли оперативно зареєструвати абітурієнта, тому спостерігалися черги. Виникали проблеми і з обробкою електронних заяв, які вступники подавали дистанційно. Іноді відповідний статус такій заявці присвоювався після тижня-двох очікування, коли абітурієнт вже скасував своє подання, або зареєструвався для участі у конкурсному відборі у 6-7 ВНЗ замість 5.

Цьогоріч представники Громадянської мережі ОПОРА, які ведуть спостереження за роботою 44 приймальних комісій вищих навчальних закладів скарг на роботу Єдиної бази не отримували. Більшість працівників та адміністраторів, які вносять дані про абітурієнтів до ЄДЕБПО наголошують на справності системи, порівняно з минулим роком. Більш обережні - сподіваються на таку ж спроможність та ефективність Бази і в наступні тижні вступної кампанії, коли кількість абітурієнтів збільшиться.

Незначні проблеми з опрацюванням електронних заяв 1-4 липня спостерігалися у Дніпропетровському національному університет ім. О. Гончара, однак питання вдалося вирішити. 4 липня з 9 до 12 години через проблеми з передачею даних до ЄДЕБПО до електронної бази не могли вносити дані та роздруковувати заяви у Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. В. Винниченка. До 4 липня не подавалася інформація до Єдиної бази, хоча була змога перевірити відповідність балів у сертифікаті ЗНО, приймальною комісією Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Як пояснили у виші, проблема виникла на рівні передачі інформації з власної інформаційної системи ВНЗ (в яку першочергово заносилася інформація) та Єдиної бази. Проте у четвер ввечері проблема була вирішена і тепер інформація щодо вступників, які особисто подавали документи у ВНЗ, потрапляє в Єдину базу.

Про справність роботи Бази свідчить і оперативне відображення інформації про подання заяв на участь у конкурсному абітурієнтів в Інформаційній системі"Конкурс". Фактично немає скарг від вступників про зволікання з оприлюдненням таких даних, хоч і трапляються поодинокі випадки неточностей (неправильна сума балів сертифікату ЗНО, додатку до атестата).

Як результат, цього року також значно збільшилася кількість абітурієнтів, які вирішили подавати документи не безпосередньо у приймальні комісії, а користуватися системою електронного вступу. Це, в перше чергу, спричинено зручністю використання онлайн-системи, адже тепер вступнику не потрібно їхати у вищі навчальні заклади та стояти у чергах до приймальних комісій. З іншого боку, у порівнянні з минулорічною кампанією, у 2013-му "електронний вступ" функціонує значно краще. Справді, спостерігачі мережі ОПОРА фіксують зменшення кількості скарг на роботу онлайн-системи - заяви подаються практично без проблем, а комісії оперативно їх опрацьовують,  присвоюючи статус "заяву зареєстровано у ВНЗ" або "заява потребує уточнення". Поодинокі проблеми були виявлені на етапі реєстрації абітурієнтів у системі е-вступу та проставляння відміток про ознайомлення з Умовами прийому, роботою системи "Електронна заява" та надання згоди на обробку персональних даних.

Також звертаємо увагу, що абітурієнти, які користуються правом на першочерговий чи позаконкурсний вступ (пільговики)  не можуть подавати документи через електронну систему, адже там не передбачено функцію верифікації довідки чи іншого документа, який підтверджує право на пільгу. Крім того, чимало абітурієнтів цього року намагаються скасувати помилково подану ними електронну заяву, хоча таку можливість у системі взагалі не передбачено. Тому, не слід легковажити з електронним вступом - навіть якщо абітурієнт подає частину заяв в електронному вигляді, а частину в паперовому, всі заяви вносяться в Єдину державну базу з питань освіти і вважаються рівнозначними як тільки їм присвоять статус "заяву зареєстровано у ВНЗ".

Проблеми з видачею атестатів та дипломів

Для деяких абітурієнтів перешкодою при подачі документів у виш стають помилки, допущені при видачі документів у школі. Так, абітурієнти скаржаться нанеточності у написанні прізвища/імені/по батькові у атестатах про отримання середньої освіти, або ж відмінність у датах видачі атестатів та додатків до них. Як наслідок, такі діти не можуть подати документи для участі в конкурсному відборі для вступу у вищі навчальні заклади.

Щоб отримати виправлений документ про освіту, вступнику треба  написати заяву на ім’я керівника навчального закладу, а до заяви додати оригінал отриманого документа та копію першої сторінки паспорту, а також підтвердження про оплату послуг з виготовлення  дубліката. Як вбачається з Порядку замовлення документів про освіту державного зразка, видачі та обліку карток (затверджених наказом МОНУ від 13.08.2007 №737), термін виготовлення виправленого документу складає приблизно 17 днів. Однак, абітурієнти скаржаться на затягування видачі виправлених документів. Тому, ОПОРА звертається до Міністерства освіти й науки, а також до Міністерства освіти АРК, управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, які мають безпосереднє відношення до процесу замовлення документів про освіту (в тому числі і дублікатів) посприяти пришвидшенню оформлення виправлених документів з метою, щоб всі випускники мали можливість у цьому році реалізувати своє право на вступ до вищих навчальних закладів.

Проблемою досі залишається несвоєчасна видача дипломів бакалаврам, які хочуть вступати у магістратуру у інші вищі навчальні заклади. Так, наприклад, у інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, випускникам видали лише дипломи про здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр", а додатки до дипломів, як запевняють у виші, досі виготовляються. Скарги про запізнення з видачею документів також надходили від бакалаврів французької філології Львівського національного університету імені Івана Франка.

Медичні протипоказання для отримання вищої освіти

На гарячу лінію ОПОРИ почастішали дзвінки від батьків, чиї діти є інвалідами, або ж мають певні захворювання. Батьки скаржаться, що деякі виші (зазвичай медичні - Дніпропетровська медична академія, Вінницький медичний коледж ім. акад. Д.К. Заболотного) відмовляються приймати документи для участі у конкурсному відборі від таких дітей, мотивуючи це наявністю абсолютних та відносних протипоказань до прийому абітурієнтів на певні спеціальності.

Така проблема існувала і під час минулорічної вступної кампанії, тому ОПОРА на початку 2013 року зверталася до Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти та науки для отримання відповідних роз’яснень. У відповідь МОЗ та МОН підтвердили, що протипоказань для отримання вищої освіти для таких дітей немає, адже "особа сама повинна визначити, чи є її хвороба перешкодою в отриманні нею вищої освіти". Тому, абітурієнтам та їх батькам варто пам’ятати, що відмова приймальної комісії у прийнятті документів у такому випадку є незаконною.

Проблемою також для абітурієнтів стає неможливість пред’явлення необхідних документів, що підтверджують право на вступ поза конкурсом. Це пов’язано із заміною відповідних документів на нові зразки, термін замовлення і отримання яких триває кілька місяців.

Джерело: Громадянська мережа "ОПОРА"