друкувати


Валерій Прохоренко: фінансова грамотність населення сприяє стабільному та успішному розвитку фінансової системи нашої країни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-08 04:45:46

3 липня 2013 року в інформаційному агентстві "УНІАН" відбулася прес-конференція на тему "Як і для чого заощаджують українці: результати опитування".

Участь у прес-конференції взяли заступник Голови Національного банку України Валерій Прохоренко, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов та директор KfW бюро в Україні Гуннар Вельцхольц.

Під час прес-конференції були презентовані результати опитування стосовно тих питань у галузі фінансів, які найбільше цікавлять українських громадян. Опитування проводилося компанією GfK у рамках проекту "Підвищення рівня фінансової грамотності українців", який за сприяння Національного банку України реалізовує Національна асоціація банків України.

Як зазначив заступник Голови Національного банку України Валерій Прохоренко, Національний банк України цінує та підтримує ініціативи всіх сторін, які зацікавлені в підвищенні рівня фінансової грамотності населення України. Також він повідомив, що вже сьогодні є результати освітніх проектів з підвищення рівня фінансової грамотності українців: "Фінансова грамотність населення, безперечно, сприяє стабільному та успішному розвитку фінансової системи нашої країни. Уже сьогодні ми відзначаємо як стрімко зростає довіра населення до гривні: приріст залишків банківських депозитів у національній валюті з початку року становив 12,8 %, у той час як в іноземній валюті залишки коштів на депозитних рахунках зменшилися на 1,3 % за той самий період".

За словами Валерія Прохоренка, ще одним свідченням підвищення рівня фінансової грамотності українців є надзвичайно активний розвиток безготівкових розрахунків в Україні. "За 2012 рік порівняно з даними 2011 року обсяг безготівкових платежів збільшився майже вдвічі - на 45 млрд грн (97,5%) і становив понад 91 млрд грн (12,4% від загальної суми операцій за платіжними картками), а кількість безготівкових платежів збільшилася на 134 млн (62,6%) і становила понад 348 млн операцій (32,4% від загальної кількості операцій за платіжними картками)", - відзначив він.

"Незалежна асоціація банків України ставить за мету підвищувати рівень фінансової грамотності населення. Результати опитування засвідчили, що українці переважно приділяють недостатньо уваги особистим фінансам, саме тому ми разом з Національним банком України започаткували проект "Підвищення рівня фінансової грамотності", - сказав Сергій Мамедов.

Також Валерій Прохоренко повідомив, що відповідно до Плану заходів з підвищення рівня фінансової грамотності населення України на 2013 рік Національний банк України спільно з Міністерством освіти і науки України організовує в літніх дитячих таборах у різних регіонах України цикл занять з фінансової грамотності.

Заняття проводитимуть з дітьми та підлітками від 9 до 16 років викладачі - учасники експериментального викладання курсу "Фінансова грамотність", волонтери партнерських організацій.

Довідково:

Згідно з результатами опитування 13,4% українців визнають, що небагато знають про гроші та те, як робити заощадження. Такий рівень низької обізнаності характерний для всіх вікових груп незалежно від освіти і статусу зайнятості.

У фінансових питаннях респонденти: довіряють членам власної родини 37,7%; знайомим, колегам та друзям - 20,7%; намагаються самостійно розібратись та не потребують порад - 23,5%; нікому не довіряють - 18,8%.

Також виявилося, що українські жінки ощадливіші за чоловіків. Регулярно роблять заощадження 16% жінок і 13% чоловіків.

Загалом регулярно відкладати певну суму грошей звикли майже 15% українців і 25% заощаджують час від часу, коли в них залишаються кошти.

Принципом "подумаю двічі перш ніж витратити навіть невелику суму грошей" керуються 30,6% жінок і 22,5% чоловіків.

Однією з ознак фінансово грамотної людини є її вміння контролювати свої доходи та витрати. Згідно з результатами опитування повний облік свого бюджету ведуть 9,2% українських сімей, 21% ведуть облік, але не записують всіх доходів та витрат. Найбільше тих, хто не веде облік, але загалом орієнтуються, скільки грошей отримує та витрачає протягом місяця, - 39%, а ще майже третина сімей (30%) взагалі не ведуть жодного обліку своїх фінансів.

Джерело: Прес-служба Національного Банку України