друкувати


Обережно, секти!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-08 04:30:26

"Хай не буде тобі інших богів передо Мною!" Про це говорить перша з десяти заповідей Божих. Проте чому люди створюють собі ідолів, а інші навіть розживаються на чужій вірі?

У Коломиї діють близько десяти церков та релігійних організацій. Одна з них під назвою "Нове покоління". В нашому місті вона від 2006-го. Об’єднує понад 500 вірян. У ній взяли шлюб три пари. Пастир Олександр каже, що сотні разів чув, як цю організацію називають сектою. Запевняє, що відрізняє її від звичної церкви хіба що інше приміщення, відсутність ікон та замість хору - сучасні пісні про Бога.

- Саме так, без ікон, велить служити Святе письмо, - каже пастир. - Згадаймо: Вих. 20,4: "Не робитимеш собі ніякого тесаного кумира, ані подобини того, що вгорі на небі, ні того, що внизу, на землі, ні того, що попід землею, в водах". Натомість секта створює власну мікрокультуру, яка відмежовує людей від суспільства. Місія священика та пастора - це просвітницька робота.

Радить перед тим, як вступати в котрусь релігійну організацію, впевнитися, чи все, що там твориться, відповідає Біблії. Часто кажуть, якщо в церкві називають священика пастором, значить - сектантське об’єднання. На що Олександр відповідає словами з Нового Завіту: "Господь-то мій Пастир, тому в недостатку не буду". Віряни цієї церкви ходять на службу і до греко-католицької та православної церков. Кожен сам повинен вирішувати, до якого Божого храму ходити. Головне - це віра. Однак є організації, які на цій вірі збагачуються.

У свою чергу духовенство радить уберігатися від сумнівних угруповань. "Перед тим, як вступати в якусь організацію, варто піти до священика, щоб проконсультуватися. Тепер є багато шахраїв, які заманюють людей задля наживи, - розповідає отець Іван з церкви УГКЦ святого архистратига Михайла. - Якщо пастором в організації називають старійшину, то, скоріше за все, це сектантське об’єднання".

Жертвуючи власним майном та своїм життя, сотні людей сліпо йдуть до секти. Виконуючи накази пастиря, віддають останні гроші, золото, продають квартири. Як релігійні секти зомбують людей - з перших уст колишньої адептки.

Вона думала, що то молодіжне зібрання, де відпочивають. З’ясувалося, там ламають психіку і заставляють повірити в кожне сказане слово пастиря. 18-річна коломиянка Світлана змалку ходила на службу до церкви. Батьки сповідували православну віру, дотримувалися Божих заповідей. І ніколи не могли й подумати, що дочка стане жертвою сектантства. Літнього вечора Світланина подруга запросила її до незнайомого будинку, мовляв, там має бути цікаво. Батьки це сприйняли як чергову молодіжну вечірку. Та навіть не здогадувалися, які це матиме наслідки. Наступного дня дівчина знову туди пішла. Була там більше години. Перші дні ні з ким не розмовляла.

Через тиждень несподівано почала вимагати викинути з дому всі ікони, мовляв, гріх - покоління ідолам. Почалася сварка, проте дівчина вперто не відступала. Мати весь вечір молилася, щоб Господь допоміг врятувати дитину. Та як тільки ці молитви побачила Світлана, стала нервуватись і переконувати, що православні молитви - це мертві слова, які Бог все одно не чує, що в православних храмах тільки обман і язичництво. Доводилося молитися потайки від дочки.

"Молилася" Світлана дивним способом кілька разів на день. Вона заплющувала очі й без перестану сміялася або ж, сидячи у кутку кімнати, довго кричала, аби біс вийшов з неї. На мамині перестороги дівчина казала: "Це не безглуздя, а діяльність Святого Духа, який до мене доторкнувся".

Чим більше часу Світлана проводила в цій секті, тим більше вона змінювалась. Через місяць з дому стали пропадати гроші. Світлана брала й немалі суми в борг у друзів і родичів. Всі заощадження несла до секти. Мовляв, повинна жертвувати Богу, тоді він дасть їй благословення.

Та це ще не була найбільша біда, яка чекала сім’ю. Дівчина заявила батькам, що повинна залишити сім’ю, бо вони у православній вірі, а це начебто заважає їй каятись. Світлана вірила в те, що рідними для неї не можуть бути ті, хто не ходить до тієї церкви, що й вона.

Щоб піти на примирення з дочкою, мати погодилася на доньчину пропозицію відвідати цю секту. Дівчина надіялася, що після цих відвідин мама все зрозуміє і долучиться до цього віросповідання. Проте після першої години перебування в секті жінка зрозуміла, що це явне божевілля: від гучної музики, проповідей про матеріальний достаток і здоров’я, а потім від "дії святого духа" люди кричали і качалися по підлозі. Зрозуміла, що навіть у нормальної людини затьмариться розум. Потім пастир попросив присутніх посіяти, що означає пожертвувати. Жертва в цій секті - це коштовності або ж гроші. Чим більше, тим краще. Жінка побачила, як учасники організації віддавали останні купюри. Одна дівчина навіть кинула до спеціального кошика золотий кулон. Після побаченого голова жінки розколювалася від болю і вона вийшла з будинку. Дівчині не сподобалося, що мати не дочекалася завершення. На це відповіла, що в жінці сидить сатана.

Через місяць Світлана разом з батьками поїхали погостювати до родичів. Поміж всім іншим, їм розказали, як кілька людей із секти з’їхали з глузду, а одна студентка вчинила самогубство. Для Світлани новина стала стресом. Після відпустки дівчина вийшла з секти. Нині Світланина мати дякує Богу за те, що не дозволив втратити дитину!

Таких історій безліч, і не тільки в Україні. Варто читати Біблію і виконувати Божі заповіді. Тому моліться Богу, щоб Він допоміг провести вас по правильному шляху, а не затемненими куточками підземелля.

Автор: Олена КОЗАЧЕНКО, газета "Дзеркало Коломиї"