друкувати


Швидка їжа чи повільна смерть

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-08 12:30:43

Якісна їжа дешевою не буває. Ход-доги, картопля-фрі, кебаби - все це стало невід’ємною частиною більшої половини людства. Фаст-фуди нині замінюють і сніданок, і обід, і вечерю. Чому люди свідомо ідуть на ризик захворіти на виразку шлунку чи навіть на рак?

Вулична їжа стає дедалі популярнішою, особливо серед дітей та молоді. У Коломиї діють до десяти закладів швидкого харчування. Переважно вони в місцях масового скупчення і біля навчальних закладів. Низькі ціни на смачну їжу приваблюють людей. Також діє "фактор моди". Створений маркетологами "імідж" фаст-фудів, стовідсотково впливає на громадську думку. Заклади швидкої їжі працюють цілодобово. Приблизно за день назбирується до однієї сотні покупців. Інколи працюють навіть удвох. Бувають і черги за фаст-фудами, особливо біля вокзалу та навчальних закладів. Продавці кажуть, що їда в них непрострочена і зберігається в спеціальних місцях. Запевняють, що не є шкідливою для вживання.

Проте іншої думки працівники Коломийського держсанепідслужби. За зміненими законами України вони можуть провіряти такі заклади лише один раз в три роки. Постанова Кабінету Міністрів №502 гласит: заборонені перевірки підприємств, які не відносяться до першої групи ризику. На скарги людей про отруєння їм необхідно писати звернення до відповідних установ в Івано-Франківськ та Київ. А поки прийде відповідь, то вже неможливо буде що-небудь зробити. Завідувач відділення Коломийської структури лабораторним центром держсанепідслужби Іван Ковальчук каже, що серед найбільших наслідків від фаст-фудів - масове ожиріння.

- До прикладу, можемо взяти картоплю-фрі, - провадить розмову Іван Михайлович. - Під час кулінарної обробки, а ще при порушенні технології та несвоєчасній заміні жиру (при його економії) утворюється оксіпродукти, що можуть провокувати рак печінки. Крім цього додаються синтетичні спеції, які при довготривалому і надмірному вживанні викликають зміни ендокринної, серцево-судинної та імунної системи.

Гастрит і виразка шлунку - ось що чекає любителів фаст-фудів. У Коломиї ці недуги стоять на 3 місці серед найпоширеніших захворювань. Найбільше страждає від них молодь віком від 15-ти до 20-ти років. Лікар-гастроентеролог Коломийської дитячої поліклініки Жанна Дорундяк зауважила, що чим далі, тим більше дітей стають жертвами швидкої їжі.

Читайте: Гриби гливи - унікальне джерело білка для людського організму

- Кілька років тому в нашому місті почали мосовопродавати фаст-фуди, - каже пані Жанна. - Діти частіше почали звертатися до лікарів з болями в шлунку. Хот-доги, гамбургери, чизбургери, піца увійшло в життя молоді, як звична щоденна їжа. Особливо небезпечною вона стаж у літню спеку. Через брудні руки можна отримати кишкову інфекцію.

Серед постраждалих від швидкої їжі була й шістнадцятирічна коломиянка Ірина. Перерви недовгі, всі біжать не в їдальню, а до вагончика, що розташований неподалік школи. Всі їдять ход-доги і вона не вирізнялася з-поміж інших. Проте одного вечора відчула, як нудить і поколює в животі. Після швидкої допомоги більше не пробує такої улюбленої раніше їжі. Під час перерви вже не лінується і харчується першим та другим в їдальні.

З неофіційних джерел відомо, що для шаурми використовують найдешевшу свинину та курку. М'ясо часто буває не просмажене, через що легко отруїтися. Соус, кетчуп і майонез для хот-догів, - найдешевші, з масою харчових добавок. Вони разом з овочами знаходяться не в спеціально відведених місцях. Булочки для гамбургерів розморожують цілу добу, відпарюють та подають клієнтам свіжими та смачними.

Автор: Олена КОЗАЧЕНКО
Джерело: Тижневик "Дзеркало Коломиї"