друкувати


Найкраща медсестра - з Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-04 11:30:19

Студентка Івано-Франківського базового медичного коледжу Мар’яна Присяжнюк здобула перше місце на ХV Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності серед студентів медичних училищ, коледжів за спеціальністю "сестринська справа" "Ескулап". 24 учасниці з різних регіонів України змагалися у фіналі між собою в майстерному оволодінні практичними навичками та теоретичними знаннями професії медичної сестри. Представниця Івано-Франківської області впоралася із цим завданням найкраще.

"Це спільна перемога", - каже Мар’яна Присяжнюк. Адже півроку команда викладачів закладу готувала її до конкурсу. Цій перемозі, звичайно, передувала турбота директора коледжу Володимира Стасюка, який забезпечив високий рівень підготовки фахової майстерності студентки. Викладачі Ярослав Гарко, Марія Сапіжак допомогли цьогорічній конкурсантці поглибити знання із сестринської справи у внутрішній медицині, Василь Василюк, Олександр Цибаньов - у хірургії, Наталя Хван, Ольга Конькова - в педіатрії. Психолог коледжу Мар’яна Усенко психологічно налаштувала її на перемогу, допомогла повірити у власні сили та не розгубитися у ситуації конкуренції.

Крім того, попередня переможниця "Ескулапу" (теж випускниця цього медичного коледжу) Галина Полянська, а нині операційна медсестра Івано-Франківської обласної клінічної лікарні давала корисні й дієві поради Мар’яні Присяжнюк. Зокрема, не хвилюватися, бути самою собою, усміхатися та не слухати конкуренток, котрі не завжди правильно підказують. Дівчина всіх послухала, до всього сказаного додала своє кредо: "Йти вперед" - і перемогла. До речі, студентки цього медичного закладу вже втретє виборюють "золото" та неодноразово посідають призові місця в цьому конкурсі.

Мар’яні Присяжнюк лише 19 років, народилася в Старих Кривотулах Тисменицького району в простій родині. Дівчина пише вірші, любить читати. Її улюблена книжка - "Коли ти поруч" Світлани Талан. Сюжет цього роману далеко не втік від медичної теми. Також вона мріє стати лікарем-дерматологом. На жаль, цю мрію зможе починати втілювати в життя лише через рік, адже, готуючись до фахового конкурсу, не змогла скласти ЗНО та підготуватися до вступу. Проте Мар’яна з оптимізмом дивиться в майбутнє і переконана, що коли захоче, то все у неї вийде. Тим паче, що мріяла працювати у медичній сфері з дитинства, адже завжди хотіла допомагати людям. Тепер, коли за плечима - звання найкращої медсестри та чотири роки навчання в престижному медичному навчальному закладі, точно знає, якими рисами характеру повинен володіти представник цієї професії. "Це чесність, доброзичливість, милосердя і головне, як говорив Гіппократ, не нашкодити пацієнтові", - наголошує Мар’яна Присяжнюк.

Нині найкраща медсестра України зізнається, що не дуже хоче розлучатися зі своїм улюбленим навчальним закладом, адже навчання, особливо практичні заняття, - дуже їй до вподоби. Проте від відпочинку на березі моря не відмовилася б, що і зробить найближчим часом.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА