друкувати


Заборона абортів - ріст народжуваності чи бізнес для "чорних" лікарів?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-07-03 11:30:47

Програма журналістських розслідувань "Народний контроль" телеканалу ZIK з’ясує, якими можуть бути наслідки заборони абортів в Україні та кому вигідний відповідний законопроект.

До чого призведе заборона абортів в Україні, - з’ясовуватиме програма "Народний контроль" сьогодні, 3 липня, у прямому ефірі на телеканалі ZIK о 22:00. До збільшення народжуваності в країні чи скаліченого життя українок, які наважаться на переривання вагітності у підпільних лікарських "цехах" або ж вдаватимуться до народних методів? А може, відкриється широке поле для діяльності так званих чорних лікарів?

Саме зараз у стінах Верховної Ради планують вивчати законопроект, за яким аборти  в країні дозволятимуться лише в окремих випадках, - коли йдеться про загрозу життю жінки, коли плід має патології та  якщо дитину було зачато у результаті зґвалтування.

Законопроект вже має як прихильників, так і категоричних противників. Його підтримують духовенство, окремі громадські та політичні діячі й організації. Від заборони абортів застерігають лікарі та частина депутатського корпусу. Кожна зі сторін наводить серйозні аргументи на свою користь.

Узаконення абортів - це узаконення вбивства, - такою є вікова позиція Церкви. А експерти наводять шокуючі цифри. Лише за офіційними даними, майже 30 вагітностей зі ста в Україні закінчуються абортами, а 50% жінок, які штучно перервали першу вагітність, стають безплідними.

Натомість медики стверджують: від заборони абортів кількість жінок, які прагнуть позбутися небажаної вагітності, не зменшиться. Процедура стане "кримінальною", здійснюватиметься у неналежних умовах та фахівцями подекуди дуже сумнівної кваліфікації. За таких обставин зростає ризик смертності жінок, виникнення різноманітних ускладнень тощо.

Щоправда, в позиції лікарів можна вгледіти і прихований мотив: сьогодні, за великої кількості абортів в Україні, ця "послуга" - прибутковий бізнес, який медики навряд чи хочуть втратити. Нове законодавство змусить найсміливіших та найжадібніших провадити такий вид діяльності підпільно та ще й під страхом кримінальної відповідальності.

Відтак усі суперечливі моменти й обговорять під час "Народного контролю". Автори програми кажуть, що навряд чи вдасться знайти правильне вирішення проблеми лише за дві години ефіру. Але сподіваються, що дискусія в студії стане поштовхом для масового суспільного обговорення.

"Питання абортів - дуже складне, адже лежить одразу у кількох площинах, - говорить автор та ведучий програми Дмитро Добродомов. - Йдеться і про морально-етичний аспект справи, і про стан демографічної ситуації в країні, і про здоров’я жінок. Та очевидно: прийняттю рішення щодо такого суперечливого питання, в якому аргументів "за" не менше, аніж аргументів "проти", мають передувати серйозні суспільні обговорення. Сподіваємося, що саме наша програма дасть їм початок, а парламентарі не прийматимуть рішення, не зваживши на думку українців".

Джерело: ЗІК