друкувати


Особи, що пережили зупинку серця, частіше захворюють на рак

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-26 01:30:01

Пацієнти, що пережили зупинку серця, за статистикою частіше стають клієнтами онкологічних установ, що можна пов'язати як з побічними ефектами серцевих ліків, так і з ретельнішим медичним спостереженням за такими особами, встановили учені із США, праця яких опублікована в Journal of the American College of Cardiology.

"Особи, що пережили зупинку серця, знаходяться не лише в групі підвищеного ризику з точки зору розвитку раку, але і збільшеного ризику смертності серед ракових хворих", – говорить доктор вероніка Роджер (Veronique Roger), директор клінічного центру Мейо (Mayo Clinic Center for the Science of Health Care Delivery).

У дослідженні враховувалися історії 596 пацієнтів з Міннесоти, що пережили зупинку серця. Їх дані порівнювалися з історіями здорових людей схожого віку.

У результаті 11-річного дослідження було встановлено, що у пацієнтів, що перенесли параліч серця між 1979 і 1990 роками, ризик розвитку раку був на 48% вище, а у тих, хто пережив зупинку серця в 1991-2002 роках, на 86% вище.

На думку авторів, ці дані можна пояснити такими причинами як побічні ефекти лікарської терапії при серцево-судинних захворюваннях, стрес через хворобу або запальні процеси в організмі, пов'язані з порушеннями в роботі серця.

Джерело: Освітній портал