друкувати


Нагадування про батьківщину заважають вивченню іноземних мов

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-21 10:30:12

З професором Шу Чжан (Shu Zhang), американкою китайського походження, трапилася досить цікава історія. Під час презентації, яку вона показувала студентам Колумбійської бізнес-школи (CBS), вона поглянула на свого співвітчизника, що сидів у залі, і раптом заговорила китайською мовою.

Чжан вирішила розібратись у тому, що ж трапилося, і для цього звернулася до соціального психолога Майкла Моріса (Michael Morris). В ході проведених експериментів з'ясувалося, що людина, яка вивчає іноземну мову, робить менше успіхів, якщо постійно згадує про батьківщину на підсвідомому рівні.

Багаточисельні дослідження не раз доводили, що найшвидший спосіб вивчити мову – це опинитися серед людей, для яких ця мова рідна.

Учені також говорили про те, що існують символи, які грають роль "магнітів" для спогадів про кого або про що-небудь. Покажи французові фотографію Ейфелевої башти, і він пригадає про Париж, покажи американцеві комікс про Супермена, і він несвідомо буде думати про свою країну.

Учені провели випробування: студентів попросили розповісти англійською мовою вигадану історію, а під час розповіді їм показували різні картинки, що асоціюються або з Америкою, або з Китаєм. Студенти, перед очима яких була Велика Китайська стіна, в середньому на 16% гірше виявляли здатність користуватися лексичним запасом в розмові англійською мовою.

Цікаво, що з психологічної точки зору, китайцям комфортніше було спілкуватися із співвітчизником будь-якою мовою, але цей комфорт йшов врозріз з їх успіхами у вивченні англійської.

Розуміння таких аспектів необхідне в повсякденному житті. Наприклад, якщо ви вирішили найняти на роботу японця, не варто запрошувати його в суші-бар для проведення співбесіди, адже підсвідомо він буде думати про батьківщину, і не зможе грамотно висловити свої думки. Крім того, не завжди слід потурати своєму прагненню до комфорту, особливо якщо йдеться про вивчення іноземної мови.

Про результати цього дослідження Моріс і Чжан повідомили в статті, опублікованій в журналі PNAS.

Джерело: Освітній портал