друкувати


Поставити рекорд - і вмерти?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-20 04:30:56

33-річного коломийського юриста Олексія Гуцуляка показують по телевізору, про нього пишуть газети і говорять пасажири потягів. Воно й не дивно - на початку цього року наш земляк понад годину пробув під сніговим покровом. Пробув, як кажуть французи, о’ натюрель, а ми, українці, - у чому мати родила. І ще й пообіцяв захопленій публіці встановити пізніше новий рекорд, з тривалого перебування під кригою.

Щож, прагнення слави цілком закономірне, ТБ давно зрозуміло цю людську слабинку й активно її експлуатує. Не випадково побутує анекдот про рабина, якому так сподобалося грати в гольф, що він тишком-нишком бавився цим і в суботу. Ангел тут же доповів про рабинів гріх Богові, і Бог покарав грішника, зробив так, що той потрапив м’ячиком у лунку з першої ж спроби. "Хіба це покарання?" - щиро здивувався ангел. "А кому ж він тепер розповість про свій успіх, не маючи свідків?" - терпляче пояснив Господь.

Телевізія, не кажучи вже про інтернет, щонайкращим чином сприяють охочим відзначитися за будь-яку ціну. І люди кинулися творити, вигадувати, фантазувати, аби лишень потрапити в Книгу рекордів Гіннеса. Широкі народні, як казали колись, маси так і фонтанують розмаїтими ідеями. Хто намагається вишити найбільшу мапу України, хто збирає велетенську громаду, щоб заспівати гуртом колядку "Нова радість стала", хто нахваляється незвичною колекцією фігур слонів...

Рекордоманія набирає настільки загрозливого розмаху, що людей не відлякують і дуже небезпечні захоплення. Поставити рекорд - і вмерти. Сумним підтвердженням сказаному може бути історія з якомось Бутаковим із російського міста Липецька. Цей чоловік уявив собі, що має печінку, здатну витримувати будь-які навантаження. І дивував публіку, легко випиваючи яблучний сік, розбавлений ціанистим калієм. Щоб справити на навколишніх ще більше враження, Бутаков прилюдно пообіцяв випити за один день 0.5 літра тосолу (рідина для охолодження автодвигуна), а далі пити тосол у ресторані тричі на день упродовж сімох місяців по 200 грамів. Після цього курсу нерозважливий росіянин планував їсти поганки й запивати електролітом.

Печінка в рекордсмена й справді була міцна від народження. Проте тут не витримала, після першої ж півлітри тосолу Бутаков покинув цей світ. І якщо ви думаєте, що на могилі експериментатора твориться стовпотворіння, то помиляєтесь. Він був цікавий публіці, поки жив і дивував...

Але повернімося до нашого земляка, до Гуцуляка. Звичайно, лежати в снігу - це не тосол пити, та як попереджає газета "Московский комсомолец", розповідаючи про коломийського юриста, такі "снігові" рекорди також можуть дорого коштувати людині. Переохолодження організму все-таки річ небезпечна. І не заохочувати потрібно до сумнівних рекордів тих, у кого занижений поріг страху, а рекомендувати їм не зловживати здоров’ям і життям. Краще все ж, якщо вже припекло вирізнитися з-поміж маси, вишивати найбільший синьо-жовтий прапор або встановити рекорд з друку найбільшої в Україні кількості власних газет і журналів українською мовою. Як це вдалося львівській компанії "Експрес Медіа Груп".

Автор: Дмитро КАРП'ЯК