друкувати


Втрату зору зупинять краплі для очей з компонентом печінки акули

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-19 02:30:05

Скваламін, хімічна сполука, що міститься в печінці акул і захищає їх від інфекцій, може стати справжнім порятунком для людей, що втрачають зір. З його допомогою учені отримали унікальні краплі для очей.

Експерти розробили синтетичну версію скваламіну. Саме її вони хочуть використовувати як засіб проти вікової макулярної дегенерації. Скваламін гальмує аномальне зростання судин, блокуючи вивільнення чинників зростання.

Саме зростання судин в задній частині ока сприяє розвитку макулярної дегенерації. Судини ці тонкі й постійно протікають. У результаті утворюється рубцева тканина, а зір втрачається. Залежно від форми захворювання, втрата зору може настати або швидко (місяця за три), або повільно (пройде декілька років).

На цей час існують препарати, що зупиняють зростання судин. Але їх треба вводити за допомогою ін'єкцій один раз на місяць (розвиток захворювання сповільнюється в 90% випадків; зір покращується в третині випадків). Краплі ж доведеться капати щодня, зате відпаде необхідність їздити в лікарню.

Скваламін перевірили на 250 пацієнтах. Спочатку його отримали з печінки морського собаки, а потім синтезували в лабораторії. Дослідження Університету Індіани (США), присвячене з'єднанню, показало: скваламін зменшував зростання судин (неоваскуляризацію) на третину. Він блокував ефекти певних білків, що стимулюють зростання. Проте поки що з'єднання протестували лише у формі прямих вливань у кровотік. Це незручно.

Компанія OHR Pharmaceutical створила очні краплі зі скваламіном. Зараз краплі проходять другу фазу випробувань у США. Тобто їх перевіряють на безпеку та ефективність. За словами розробників, краплі можуть вийти на ринок вже в найближчих 1-2 роки.

Джерело: Освітній портал