друкувати


У Міносвіти наважилися на експеримент з перехресним вступом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-19 11:30:32

Наступного року Міністерство освіти проведе експеримент щодо можливості здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра на основі рівня бакалавра з іншої галузі знань.

Про це йдеться у відповідному наказі профільного міністерства, яким передбачено проведення експерименту щодо прийому вступників на навчання до вищих навчальних закладів для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра на основі бакалавра з іншої галузі знань.

Експеримент розпочнеться з 1 вересня 2014 року, а для участі у ньому відібрано 12 вітчизняних університетів.

У Міністерстві освіти наголошують, що проведення експерименту пов’язане з необхідністю виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава".

Наказом відомства також встановлено, що здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра на умовах експерименту здійснюватиметься за окремим індивідуальним навчальним планом, структура і зміст якого визначатиметься вищим навчальним закладом з урахуванням вимог до рівня оволодіння певною сукупністю умінь та навичок, необхідних для майбутньої професійної діяльності.

Керівникам вищих навчальних закладів доручено передбачити у правилах прийому до вищого навчального закладу в 2014 році прийом абітурієнтів на умовах експерименту, а також здійснити інші дії, пов’язані з виконанням ініціативи.

Також міністерством затверджений перелік спеціальностей, за якими можливе здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра на основі будь-якого бакалаврату в межах експерименту. До списку спеціальностей включено соціологію, журналістику, маркетинг, менеджмент, охорону праці тощо.

Як відомо, у березні цього року, президентом був затверджений Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки. Відповідно до п. 36.4., одним із кроків реформування освіти у цьому році є необхідність затвердження профільним міністерством вимог до здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра на основі рівня бакалавра з іншої галузі знань.

Джерело: Освіта.ua