друкувати


Зайва вага батька передається дітям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-18 09:30:29

Біологи з'ясували, що сини товстих чоловіків мають більше шансів "успадкувати" зайву вагу своїх батьків у порівнянні з нащадками струнких людей, простеживши за фізичним розвитком мишей-батьків і синів, і розповіли про це на щорічній конференції Ендокринного товариства США в Сан-Франциско (США).

"Ми виявили, що метаболізм і поведінка дітей може залежати від того, чим харчувався їх батько в останні дні перед зачаттям. Раннє виявлення ожиріння, а також передбачення шансів на розвиток діабету та інших пов'язаних розладів допоможе окремим особам і медичним працівникам запобігати або хоча б уповільнювати їх розвиток, тим самим подовжуючи життя", - заявила Феліція Новак (Felicia Nowak) з університету штату Огайо в місті Атенс (США).

Новак та її колеги дійшли такого висновку, спостерігаючи за зростанням мишат у великій популяції гризунів, самці в якій харчувалися висококалорійною дієтою. Через рік після початку "загодовування" мишей учені посадили в клітки з ними самок, що харчувалися звичайною їжею і не мали зайвої ваги. Коли в таких родинних парах народилося потомство, учені почали спостерігати за ними, регулярно забираючи проби крові і зважуючи мишат протягом першого року їх життя.

Виявилось, що мишата з таких сімей помітно частіше страждали від зайвої ваги вже на 6 місяці життя у порівнянні з дитинчатами гризунів, які харчувалися збалансованим кормом. Через 12 місяців після народження частина з них набула ожиріння і розлад обміну речовин. При цьому самі гризуни були дуже активними і рухалися значно більше, чим їх родичі з контрольної групи. Що примітно, цей феномен виявлявся лише серед нащадків чоловічої статі.

Поки вчені не знають причину такої спадкової "передачі" зайвої ваги від батьків синам. У своїй наступній роботі Новак та її колеги порівняють геноми мишей, а також спробують зрозуміти, чи є відмінності в білковій "упаковці" їх ДНК, яка може впливати на прочитання генів.

Джерело: Освітній портал