друкувати


Упаковка продуктів призводить до дитячого ожиріння

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-17 02:30:18

З'явилися нові докази того, що хімічна речовина бісфенол А, або BPA, грає важливу роль у розвитку ожиріння в дитинстві. BPA - це хімічна речовина, яка широко використовується в харчовій упаковці.

Згідно деяким дослідженням, 92% осіб виявили в своїх тілах неабияку кількість цієї речовини. Інтерес саме до цієї речовини виник через те, що за своїм хімічним складом вона дуже близько до гормону естрогену. І є навіть побоювання, що BPA здатна імітувати ефект естрогену в організмі, заподіюючи шкоду мозку і репродуктивній системі, особливо у дітей.

Торік у ряді країн вже була введена заборона на пляшки для дітей, до складу яких входить ця небезпечна речовина. Надалі планується повністю заборонити таку тару і вивести її зі вживання.

Нове дослідження було проведене серед китайських дітей. У 1300 дітей і підлітків був виміряний рівень бісфенолу А в сечі. Також дітей просили розповісти про те, чим вони харчуються і в яких кількостях, чи виконують фізичні вправи, чи страждають батьки надлишковою вагою і як часто грають в комп'ютер.

З врахуванням всіх цих чинників дослідникам удалося дійти висновку, що діти, в яких концентрація бісфенолу в сечі була вища середньої, удвічі частіше страждали на ожиріння. Дослідження на людях підтверджують дослідження на тваринах, які показують, що BPA може порушити метаболізм і енергетичний баланс.

В ході лабораторних досліджень удалося з'ясувати, що BPA виробляє безліч молекулярних ознак ожиріння. Це сприяє скупчуванню жирових клітин і блокує функцію білків, що захищають серце.

Джерело: Освітній портал