друкувати


Громадськість повинна вимагати від влади якості надання адмінпослуг, - експерти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-14 03:30:17

Держслужбовці мають не керувати громадянами, а надавати їм послуги. Адміністративні послуги - це окремий вид діяльності і він повинен бути орієнтований на споживача. Але якщо громадськість не розумітиме цього, не вимагатиме від влади якості надання цих послуг, того, аби їх можна було отримувати в єдиному інтегрованому центрі, в держави ніколи не вистачить політичної волі, аби довести все це до хорошого результату.

Про це 14 червня йшлося під час прес-конференції "Роль громадськості у покращенні якості надання адміністративних послуг" в IA ZIK, яку організували Центр політико-правових реформ, Центр інформаційного консалтингу, Центр досліджень місцевого самоврядування та Львівська міська рада.

Заступник голови правління Центру інформаційного консалтингу (м. Львів) Ігор Бригілевич зауважив, що тема надання адміністративних послуг в українському суспільстві набирає ваги та актуальності, оскільки у вересні 2012 року був прийнятий Закон "Про адміністративні послуги", відповідно до якого усі органи влади: міста обласного підпорядкування та райдержадміністрації зобов’язані до кінця року створити інтегровані Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи).

"Це такі собі офіси за принципом єдиного вікна, де мали би бути зібрані основні базові послуги всіх органів влади", - зауважив Бригілевич.

Він нагадав, що ідея створення подібних в Україні центрів почала розвиватись ще до прийняття закону і першим містом, яке відкрило такий центр, була Вінниця (2008 рік).

"Відтак, впродовж останніх чотирьох років ми у рамках різних грантових проектів проводили семінари і тренінги для посадовців з органів місцевого самоврядування від західного до східного кордону України. І зараз настав час не лише поширювати інформацію серед влади, а й серед громадськості, аби вона розуміла, що таке ЦНАПи, як вони повинні працювати, який режим їх роботи, які послуги мають надавати тощо", - розповів Ігор Бригілевич.

З його слів, їх проект зорієнтований на те, аби посилити роль громадськості у цьому процесі, сприяти підвищенню її поінформованості щодо вимог до створення і функціонування ЦНАПів, а також загалом - до реформи сфери адмінпослуг.

"Із тих соцопитувань і досліджень, які ми проводили останнім часом, зрозуміло, що люди мало що знають і мало що розуміють і це є одна із проблем щодо надання адмінпослуг. Посадовці не зовсім знають що робити, а громадяни - не розуміють, що можна від влади вимагати і як це має бути", - підкреслив експерт.

Голова правління Центру політико-правових реформ (м. Київ) Ігор Коліушко додав, що якщо громадськість не вимагатиме від влади якості надання адмінпослуг, того, аби їх можна було отримувати в одному місці, в держави ніколи не вистачить політичної волі, аби довести все це до хорошого результату.

Він розповів про державну політику та тенденції і проблеми реформи системи надання адмінпослуг. Експерт наголосив, що питання адмінпослуг уже достатньо давнє і нагадав: держслужбовці мають не керувати громадянами, а надавати їм послуги.

"З теоретичної точки зору уже ні в кого не викликає сумнівів, що адмінпослуги - це окремий вид діяльності і він повинен бути орієнтований на споживача, тобто, на громадян. Але зараз завдання стоїть у тому, щоб з теоретичних напрацювань перейти до практики, щоб досягнення теорії були реалізовані у кожному суб’єкті місцевого самоврядування в Україні. Цьому активно має допомагати Закон "Про адміністративні послуги", який нарешті прийняли восени 2012 року. Він врегульовує поняття адмінпослуг, які види проваджень до них відносяться, які є винятки тощо. Закон встановлює чимало нормативного матеріалу, який зобов’язує органи місцевого самоврядування та місцеві райдержадміністрації при наданні цих послуг застосувати певні стандарти якості, аби людям було зручно", - розповів Ігор Коліушко.

Однак, з його слів, у державній політиці щодо адміністративних послуг є певна непослідовність та проблеми.

"Адмінпослуги - це єдиний позитивний приклад, який можна навести в діяльності президента Януковича та Партії регіонів за останні три роки. Це єдине, що вони не заперечили, прийшовши до влади, із напрацювань попередньої влади, а продовжили і навіть добилися прийняття закону, - стверджує голова правління Центру політико-правових реформ. - Але вже після його прийняття у владі почалися "хитання". І найбільша сьогоднішня загроза реалізації політики щодо адмінпослуг - це політика міністра юстиції Лавриновича, який підготував проект закону про внесення змін до Закону "Про адміністративні послуги", який фактично "вихолощує" усю суть, вигідну для громадян - інтеграцію всіх послуг в одному центрі".

Зі слів Коліушка, міністру не хочеться, аби служби надавали послуги, за які він відповідає, через центри, які створюють органи місцевого самоврядування. "Незважаючи на те, що це вигідно громаді, що це передовий досвід світової практики. Міністр хоче мати вертикаль своїх ЦНАПів, які будуть підпорядковані і підконтрольні виключно йому. Така ж позиція ще кількох служб", - сказав експерт.

Якщо держава піде цим шляхом, то, з його слів, громадяни не зможуть отримувати всі послуги в одному місці, держава загалом на створення усіх ЦНАПів витратить набагато більше і, крім того, збережуться більші можливості для корупції.

"Тому раніше ми приділяли увагу навчанню працівників місцевого самоврядування, а тепер проводимо круглі столи для громадськості, аби донести їй всю цю інформацію, проблематику. Якщо громадськість не вимагатиме цього, в держави ніколи не вистачить політичної волі, щоб довести це все до хорошого результату", - резюмував голова правління Центру політико-правових реформ.

Насамкінець експерти наголосили: зараз настав час активної участі громадськості у процесі створення і функціонування ЦНАП шляхом моніторингу та оцінки їх.