друкувати


Чому у людей відростають відрізані кінчики пальців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-14 11:30:40

Відрізані кінчики пальців у ссавців, у тому числі у людей, можуть відростати заново - це відбувається завдяки стовбуровим клітинам, які знаходяться в нігтьовому ложі, з'ясували учені з університету Нью-Йорка. Ці дані, як вважають дослідники, допоможуть в майбутньому створити технології відновлення ампутованих кінцівок.

Маюмі Іто (Mayumi Ito) з Університата Нью-Йорка (США) і його колеги описали в статті, опублікованій в журналі Nature, результати серії експериментів на мишах з регенерації кінчиків пальців. Відомо, що багато тварин, наприклад, ящірки, легко відновлюють втрачені кінцівки, але у людини ця здатність обмежена кінчиками пальців і лише тими випадками, коли хоч би невелика частина нігтя залишилася цілою.

Група Іто виявила, що в основі нігтя знаходиться невелика група стовбурових клітин, завдяки яким ніготь постійно зростає. Його зростання управляється білками сімейства Wnt, і якщо цей керуючий механізм порушений - ніготь рости не буде.

Як довели вчені, цей же механізм відповідає і за відновлення кінчиків пальців. Після ампутації білки Wnt активізуються в епітелії, що лежить під збереженим шматочком нігтя, і залучають в пошкоджену ділянку нервові клітини. Вони запускають зростання клітин зародкової сполучної тканини (мезенхімальних стовбурових клітин), які потім перетворюються на кістки, сухожилля і м'язи. Завдяки цьому механізму кінчики пальців у мишей повністю відновлювалися за 5 тижнів. Якщо мишам ампутували дуже велику частину пальця, коли від нігтя майже нічого не залишалося, процес регенерації не починався. У цьому випадку вченим удавалося запустити його, стабілізувавши в основі нігтя вміст білка бета-катеніну, який виконує роль передавача сигналів між білками Wnt.

Цей механізм відповідає за регенерацію і у земноводних. Учені вважають що, можливо, він є також у людини, а отримані результати допоможуть у розробці способів відновлення ампутованих кінцівок.

Джерело: Освітній портал