друкувати


В Україні ростуть протестні настрої

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-11 04:30:37

В Україні суспільство все більше висловлює готовність протестувати. Разом з тим зменшується кількість людей, які рішуче проти будь-яких акцій непокори, йдеться в дослідженні фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" спільно з Центром ім. Разумкова.

25,5% українців вважають, що найближчим часом у їхньому селі або місті можуть відбутися масові протести в разі погіршення рівня життя або з метою захисту своїх прав і свобод. Разом з тим, кількість українців, які не збираються протестувати, за рік зменшилася на 15%.

"Якщо порівнювати ці результати з результатами нашого дослідження на межі вересня-жовтня минулого року, то протестні настрої в суспільстві зросли. На сьогодні на 9% більше громадян, які впевнені, що такі акції будуть в їхніх містах і селах, або вважають їх дуже ймовірними. Порівняно з жовтнем 2012 року, кількість людей, які готові виходити на вулиці, зросла на 5% і значно зменшилась кількість тих, хто точно не збирається протестувати, - з 51 до 36%", - повідомила аналітик фонду Марія Золкіна.

Крім того, серед українських виборців найактивніші - свободівці. 52% з них готові брати участь в акціях протесту. Також рішуче налаштовані прихильники "Батьківщини" (41%) та УДАРу (35%). На противагу їм, лише 11% регіоналів готові вийти на вулиці, щоб відстоювати свої права.

Основні причини поширення протестних настроїв - різке зниження рівня життя (34,5%), невиплата зарплат пенсій, стипендій (32%), різке підвищення цін (21%) та зростання безробіття (19%).

Основні причини неучасті в акціях протестів - зневіра (56%), боязнь репресій (33%), недовіра до лідерів (32%) та банальна лінь (26,5%).

Дослідження проводилося з 17 по 22 травня поточного року. Опитано 2 тис 10 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України.

Джерело: ТСН