друкувати


Дозволили виробництво і переливання штучної крові людям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-05 12:30:48

У Шотландії вперше за всю історію медицини буде зроблено переливання штучної крові людині. Фахівці з медцентру в Едінбурзі отримали ліцензію, яка дає їм можливість проводити тестування штучної крові на людях.

Шотландські фахівці самі створюють синтетичну кров зі стовбурових клітин в умовах лабораторії. Ліцензія, яку вони отримали, дасть їм можливість розпочати постійно виробляти штучну кров. Це дозволить вирішити проблему браку донорської крові, а крім того дасть можливість уникнути передачі різних інфекцій за допомогою крові донорів.

Після проведення випробування, цілком можливо, що виробництво крові буде поставлено на потік, а синтетична кров буде використана в багатьох лікарнях світу.

Дослідники повідомили, що надалі вони використовуватимуть стовбурові клітини дорослих осіб, а не ембріонів, для того, щоб виростити різні види тканини.

Видана ліцензія дозволить шотландським фахівцям почати випуск лікарських препаратів на основі стовбурових клітин. Цей вид ліків допоможе в боротьбі з хворобою Паркінсона, діабетом, раком та інсультом.

Джерело: Освітній портал