друкувати


Ліси вже не врятують від надлишку вуглекислого газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-05 09:30:23

Провідні світові експерти в галузі екології та зміни клімату попередили, що посадка дерев не допоможе компенсувати викиди вуглекислого газу від спалювання нафти, газу і вугілля.

Професор Брендан Макей з Гріффітського університету (Австралія) після довгого дослідження спільно з австралійськими і британськими ученими дійшов висновку, що наслідки, які завдав викид вуглекислого газу від спалювання нафти газу і вугілля, незворотні. Звичайно, посадка лісів і збереження існуючих - невід'ємна частина програми з захисту довкілля, проте вона не вирішить проблему нормалізації рівня парникового газу в атмосфері Землі.

За словами дослідників, політики всього світу, що приймають рішення на національному і міжнародному рівнях, зобов'язані шукати нові способи вирішення проблеми, а не робити ставку лише на порятунок лісів від вирубки і посадку нових. За словами австралійського дослідника, думка про те, що ліси можуть врятувати нас від надлишку техногенного вуглекислого газу, лише узаконює безмежне, безконтрольне використання палива.

Допомогти позбутися зайвого викиду вуглекислого газу через згорання палива можна лише обмеживши об'єми використання викопного палива і як наслідок, викидів вуглекислого газу. Адже більше 70% викидів вуглекислого газу в XX столітті пов'язано зі збільшенням видобутку нафти і газу та активним використанням цих корисних копалини в промисловості. І лише близько 60% газу вдається видалити завдяки наявним лісам і океанам.

Джерело: Освітній портал