друкувати


80 років тому в Україні утворили товариства сліпих та глухих

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-06-04 02:30:45

4 червня відзначають 80-річчя від дня створення Українського товариства глухих та Українського товариства сліпих.

УТОС (Українське товариство сліпих) - це всеукраїнська добровільна громадська організація інвалідів по зору, яка діє на території України відповідно до Конституції України, чинного законодавства і статуту.

УТОС було створено 4 червня 1933 р. Постановою Центральним виконавчим комітетом і Радою народних комісарів УРСР.

26 серпня 1983 р. УТОС нагородили Почесною Грамотою Президії Верховної Ради УРСР.

2 червня 2003 р. УТОС нагородили Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України.

Зазначимо, Товариство сліпих також було утворене постановою ЦВК та Раднаркому УРСР у 1933 році. Базою для офіційного створення організації стали самостійні осередки нечуючих людей, які у 1920-х роках виникли у промислових центрах України - Києві, Харкові, Одесі, Донецьку, Дніпропетровську тощо. З 1957 року УТОГ є членом Всесвітньої федерації глухих (ВФГ) та бере активну участь в її діяльності. З 1967 року для інформаційного забезпечення нечуючих Товариством видається щотижнева газета "Наше життя".

З приводу ювілею товариства Віктор Янукович опублікував привітання їхнім членам, інформує прес-служба Глави держави.

"Ваша гуманна і подвижницька діяльність, спрямована на утвердження добра й справедливості, розв’язання повсякденних проблем громадян із обмеженими можливостями, обстоювання їхніх прав, заслуговує на глибоку повагу.

Запевняю вас, що держава й надалі сприятиме соціальній інтеграції та продуктивній зайнятості людей з особливими потребами.

Бажаю вашим організаціям успіхів, а всім людям із вадами зору і слуху - життєвих сил, тепла й благополуччя", - йдеться у повідомленні.

Джерело: ЗІК