друкувати


Доведено, що йогурти впливають на мозок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-30 02:30:29

Дослідники з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (UCLA, США) вперше виявили свідчення того, що склад кишкової мікрофлори може чинити вплив на діяльність головного мозку людини.

Як показало дослідження, результати якого опубліковані в журналі Gastroenterology, мозок тих, хто регулярно вживає збагачений пробіотиками йогурт, працює інакше, ніж у тих, хто цього не робить.

Як було відомо і раніше, головний мозок постійно посилає в кишечник певні сигнали, що, зокрема, пояснює, чому часто стрес або інші сильні емоції викликають кишкові розлади. Дослідникам з UCLA вдалося на людській моделі підтвердити те, що раніше було підтверджене на тваринній - зв'язок "мозок - кишечник" має двобічний характер.

В експерименті брали участь 36 здорових жінок у віці від 18 до 55 років. Вони були поділені на три групи. Перша група двічі на день впродовж чотирьох тижнів з'їдала йогурт, збагачений пробіотиками. Друга група отримувала йогурт без пробіотиків. А третя група взагалі не споживала йогуртів.

До і після чотиритижневого експерименту мозкову функцію учасниць у стані спокою і при виконанні тесту на розпізнавання емоцій (жінкам треба було при демонстрації людей з різними емоціями знайти відповідність їм на інших картинках) досліджували за допомогою функціональної магніто-резонансної томографії (fMRI).

Було встановлено, що у жінок з першої групи в цілому ослаблені зв'язки між областями мозку, що беруть участь в обробці емоційної, когнітивної та сенсорної інформації, а у жінок з двох інших груп активність в цій мережі була стабільною або навіть підвищеною. Виявилось, зокрема, що у учасниць, які регулярно харчувалися йогуртами, в порівнянні з тими, хто їх взагалі не їв, при виконанні тесту знижена активність у двох регіонах мозку - острівці та соматосенсорній корі, задіяних в обробці та реакції на сигнали від внутрішніх органів і різних частин тіла.

Крім того, в тих, хто вживав йогурти, був зафіксований інтенсивніший взаємозв'язок між центральним регіоном стовбура головного мозку - периакведуктальною сірою речовиною - і областями префронтальної кори, задіяними в когнітивній діяльності. На відміну від них, у тих, хто йогурти не їв, цей взаємозв'язок був інтенсивнішим з областями, пов'язаними з емоціями і відчуттями. Ті ж, хто їв йогурти без пробіотиків, продемонстрували проміжні результати.

Тобто, роблять висновок автори, зміна кишкової мікрофлори вплинула на активність регіонів мозку, які контролюють емоції та відчуття.

Джерело: Освітній портал