друкувати


Інформація про обласні конкурси проектів та програм розвитку місцевого самоврядування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-30 10:30:48

Івано-Франківська обласна рада у 2011 році першою в Україні розробила і затвердила рішенням обласної ради від 04.01.2011. № 40-2/2011 Програму розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2011-2015 роки, однією з важливих складових якої стало проведення обласних конкурсів проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Відповідно до Положення про обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування основною його метою є відбір проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, які фінансуються за рахунок коштів обласного, районного та інших місцевих бюджетів, а також коштів партнерів, і спрямовані на розв'язання актуальних проблем розвитку місцевого самоврядування та поширення позитивного досвіду, набутого у процесі їх реалізації.

Основними завданнями Конкурсу є:

- поглиблення співпраці органів місцевого самоврядування, суб'єктів підприємницької діяльності та громадських організацій у розробці і реалізації проектів та програм розвитку місцевого самоврядування;

- узагальнення та поширення досвіду роботи, спрямованої на розв'язання проблем розвитку місцевого самоврядування;

- удосконалення інформаційної політики з питань розвитку місцевого самоврядування;

- відбір проектів та програм з метою надання фінансової підтримки для розвитку місцевого самоврядування за рахунок коштів обласного бюджету.

За період 2011-2013 років обласною радою організовано і проведено три конкурси, на які подано 404 проекти. Найбільш активними виявились територіальні громади Рогатинського (41 проект), Тисменицького (36), Богородчанського (35), Надвірнянського (32) і Городенківського, Долинського, Косівського (по 30) районів. В цьому велика заслуга депутатів обласної ради, які активно популяризували і заохочували місцеві громади до участі в Конкурсі. Крім цього, переважно депутати обласної ради входять до складу ради, дирекції і експертної комісії Конкурсу.

Для участі у першому Конкурсі подано 131 проект від 112 місцевих рад, на суму 10,7 млн грн, в т.ч. 6,2 млн грн з обласного бюджету, 2,5 млн грн з місцевих бюджетів і 2,0 млн грн від організацій партнерів.

Враховуючи висновки експертної комісії та пропозиції дирекції і членів ради Конкурсу, рада Конкурсу визнала переможцями 44 проекти з 44 місцевих рад на суму 4,2 млн грн, в т.ч. 2,1 млн грн з обласного бюджету, 1,1 млн грн з місцевих бюджетів і 1,0 млн грн від організацій партнерів.

Більшість переможців здійснювали роботи по заміні вікон і дверей на енергоощадні, ремонтні роботи у школах, дитсадках, клубах, ФАПах - 21 проект, 10 проектів по благоустрою території, прибиранні сміття і встановленні вуличного освітлення; 7 проектів в галузі спорту.

На даний час всі проекти реалізовані. За результатами реалізації проектів місцевими радами-переможцями і партнерами додатково було виділено кошти в сумі 377,5 тис грн або на 9,0 відс. більше ніж планувалось.

Для участі у другому Конкурсі подано 138 проектів від 127 місцевих рад, на суму 15,9 млн грн, в т.ч. 9,6 млн грн з обласного бюджету, 2,5 млн грн з місцевих бюджетів і 3,8 млн грн від організацій-партнерів.

Враховуючи висновки експертної комісії та пропозиції дирекції і ради Конкурсу, визнано переможцями 60 проектів з 60 місцевих рад на суму 7,6 млн грн в т.ч. 4,2 млн грн з обласного бюджету, 1,2 млн грн з місцевих бюджетів і 2,2 млн грн від організацій партнерів.

Більшість переможців здійснювали роботи по заміні вікон і дверей на енергоощадні, ремонтні роботи у школах, дитсадках, клубах, ФАПах - 34 проекти, 11 проектів по благоустрою території, прибиранні сміття та встановленні вуличного освітлення, 13 проектів в галузі спорту.

При виконанні проектів виникли проблеми із не проведенням платежів органами Державної казначейської служби в районах та містах області. У зв’язку з цим ряд проектів були не профінансовані. З 60 проектів на даний час 31 реалізовано, а ще 29 в стадії реалізації, для їх завершення 30.04.2013 року з обласного бюджету профінансовано 866,4 тис грн

На даний час виконання проектів переможців другого Конкурсу триває.

У лютому 2012 року був оголошений третій Конкурс, для участі у якому подано 135 проектів від 114 місцевих рад, на суму 16,7 млн грн в т.ч. 9,5 млн грн з обласного бюджету, 2,5 млн грн з місцевих бюджетів і 4,7 млн грн від організацій-партнерів.

Враховуючи висновки експертної комісії та пропозиції дирекції і членів ради Конкурсу, рада Конкурсу визнала переможцями 62 проекти з 61 місцевих рад на суму 8,6 млн грн в т.ч. 4,5 млн грн з обласного бюджету, 1,3 млн грн з місцевих бюджетів і 2,8 млн грн від організацій партнерів.

Більшість переможців будуть здійснювати роботи по заміні вікон і дверей на енергоощадні, ремонтні роботи у школах, дитсадках, клубах, ФАПах - 35 проектів, 10 проектів по благоустрою території, прибиранні сміття та встановленні вуличного освітлення, 13 проектів в галузі спорту і інші напрями - 4 проекти.

Фінансування буде здійснюватись протягом березня-червня цього року відповідно до графіку реалізації заходів проектів. На даний час профінансовано 10 проектів-переможців на суму 703,0 тис грн, які планувалось профінансувати у березні поточного року. Станом на 15.05.2013 року не профінансовано 34 проекти на суму 2258,2 тис грн, фінансування яких передбачалось у квітні (13 проектів на суму 714,4 тис грн) і травні (21 проект на суму 1543,8 тис грн).

Враховуючи висновки експертної комісії та пропозиції дирекції і ради Конкурсу визнано переможцями 166 проектів на суму 20,4 млн грн в т.ч. 10,8 млн грн з обласного бюджету, 3,6 млн грн з місцевих бюджетів і 6,0 млн грн від організацій партнерів.

Таким чином, спільними зусиллями обласної ради, територіальних громад та партнерів за результатами трьох Конкурсів 166 місцевих громад уже зреалізували або реалізують проекти, які, є найбільш важливими та потребують першочергового вирішення. Зокрема, в області будуть відремонтовані 31 школа, 19 дитячих садків, 19 клубів, 3 лікарські амбулаторії, 33 об’єкта спортивної інфраструктури, у 14 населених пунктах відновиться вуличне освітлення, а в 14 покращиться благоустрій тощо. Все це зміцнює матеріально-технічної базу органів місцевого самоврядування.

Крім цього, необхідно відзначити активність депутатів при написанні і реалізації проектів. Станом на 01.01.2013 року реалізовано всі проекти ІІ Конкурсу у Коломийському районі (5 проектів), у Богородчанському районі виконано 3 з 5, Галицькому - 4 з 5, Городенківському - 2 з 4, Надвірнянському - 2 з 3, Тисменицькому - 4 з 6.

Практика засвідчила, що при належній організації, за умови проведення попереднього навчання сільських, селищних і міських (міст районного значення) голів з написання проектів й при відповідному, цілеспрямованому підході, конкурси проектів та програм розвитку місцевого самоврядування сприяють не лише розв’язанню актуальних проблем місцевих громад, самостійно вирішити які вони не в змозі, але й розвивають власне ініціативу місцевого самоврядування в області. А саме це - перетворення органів місцевого самоврядування на реальні та ефективні центри організації та управління територіальними громадами краю - ставить за основну мету діяльності Івано-Франківська обласна рада протягом звітної каденції.

На даний час оголошено четвертий обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування і другі конкурси “Громада кращого довкілля”, “Краща етнокультурна громада” та “Краща спортивна громада”, термін подання проектів по яких визначено 30 серпня цього року. А відтак, у територіальних громад ще є час, щоб долучитися і спробувати залучити додаткові й такі необхідні кошти на власний розвиток.

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської облради