друкувати


33,6 млн років - такий вік антарктичного льоду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-29 10:30:53

Антарктична крижана шапка, що існує в наші дні, сформувалася в епоху Олігоцену і має вік приблизно 33,6 млн років, йдеться в останньому звіті іспанських геологів і полярників з Інституту геології Андалусії.

За їх словами, вказаний вік базується на аналізі крижаних відкладень на різних глибинах.

До того, як лід скув Південний полюс нашої планети, на Землі практично повсюдно був тропічний клімат. В Антарктиці було досить тепло, хоча, звичайно, тропіків тут не було. Проте тут було достатньо тепло для того, щоб активно існував планктон.

Судячи з того, що нижні шари антарктичного пришельфового льоду до цього часу містять заморожений планктон, заморожування Південного полюсу було стрімким.

У рамках програми Integrated Ocean Drilling Program фахівці проаналізували досить велику кількість нижніх шарів полярного льоду і вивчили відкладення нижніх шарів, які опинилися скуті льодом. Фахівці говорять, що напередодні замерзання біологічна різноманітність Антарктики драматичним чином скоротилася, що в цілому логічно, враховуючи різке похолодання.

Крім того, дослідники говорять, що приблизно 34 млн років Антарктика, судячи з усього, мала сезонний лід, який формувався влітку і танув взимку, проте з часом холодний літній час почав розширювати свої межі і вже 33,8-33,6 млн років тому лід тут став перманентним, намерзаючи з кожним роком все більше.

Іспанські дослідники говорять, що за активністю планктонових співтовариств можна досить чітко відстежувати кліматичні коливання Антарктики того часу. У публікації іспанських учених йдеться, що перше прибуття льоду на Південний полюс відразу ж викликало "динофлагеллат общин планктону", тобто запустився процес зміни біологічних циклів.

Багато в чому коливання носили сезонні цикли, але коли сезон льоду на Південному полюсі став цілорічним, планктон взагалі змінив місце існування, відійшовши північніше.

Джерело: Освітній портал