друкувати


Вклонитися Кобзареві на Чернечу гору їздили прикарпатські журналісти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-27 01:30:11

Група прикарпатських журналістів з числа переможців обласного масмедійного конкурсу "Писанкове Прикарпаття" - на краще висвітлення соціально-економічного поступу області - повернулася наприкінці минулого тижня з призового прес-туру з Черкащини.

22 травня представники ЗМІ Івано-Франківщини разом із багатотисячною пішою колоною черкащан та гостей краю поклали квіти та вклонилися Кобзареві на Чернечій горі.

Прикарпатські журналісти побували на батьківщині Тараса Шевченка на запрошення голови Черкаської облдержадміністрації Героя України Сергія Тулуба за сприяння голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка (автобус для поїздки надала обласна рада).

Це було хвилююче, дійсно, вражаюче масове дійство у вишиванках з нагоди 152-ї річниці перепоховання праху Тараса Шевченка у Каневі. Саме цього дня 1861 року видатний син нашого народу знайшов вічний спочинок у своїй Батьківщині. Ще за життя він мріяв про "тихе пристанище і спокій коло Канева", і близькі та друзі поета, виконуючи заповіт Великого Кобзаря, перевезли його прах на Черкащину. У щорічній пішій ході від Успенського собору до Тарасової гори "останнім шляхом Кобзаря" разом із керівництвом області взяли участь делегації з районів, міст Черкащини та гості, які прибули з інших регіонів України, в т.ч. заступник Івано-Франківського міського голови Михайло Верес.

"Сьогодні ми відзначаємо знаменну дату в історії нашого народу - день, коли Чернеча гора навіки прийняла прах Тараса Шевченка, - зазначив Герой України Сергій Тулуб. - З усього світу мільйони людей йдуть до цього святого місця, щоб віддати шану нашому славетному земляку. Великий Кобзар, як і майже всі генії людства, не мав легкої долі. Та велич не в стражданнях, а в перемозі над ними. Тарас Шевченко належить до тих, хто переміг і закликав до єдності все українство задля спільного блага. Кожен із нас повинен мати в серці хоч краплину тієї невичерпної любові до України, яку мав він".

Біля підніжжя Тарасової гори відбувся святковий концерт за участю професійних та аматорських колективів хорового співу, ансамблів малих форм, бандуристів, кобзарів та читців-декламаторів України й області. У рамках заходу канівчани та гості міста мали змогу насолодитися творчістю колективів із різних населених пунктів Черкащини.

Відбулося нагородження переможців ХІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням та Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка (м. Канів, музей Т.Г. Шевченка).

Завершилися урочистості на Співочому полі, де провідні майстри народної творчості представили свої вироби, серед яких - зразки вишивки, різьби по дереву, живопису, бісероплетіння, гончарства, ткацтва та інших видів декоративно-прикладного мистецтва.

Джерело: Прес-служба голови ОДА