друкувати


Вчені знайшли жінку, яка розрізняє більше кольорів, ніж будь-хто на Землі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-25 10:30:55

Доктор-невролог Габріель Джордан з університету в Ньюкаслі оголосила, що знайшла жінку, яка є тетрахроматом, тобто людиною, здатною розрізняти набагато більше кольорів, ніж будь-який інший житель Землі.

Звичайна людина може сприймати мільйони різних відтінків кольорів. Таку можливість нашим очам дають спеціальні клітини - колбочки.

В оці середньостатистичної людини є три типи колбочок, таких людей називають трихроматами.

Дальтоніки мають лише два типи, відповідно, їх називають дихроматами. Майже всі тварини, включаючи собак і мавп, є дихроматами, повідомляє FederalPost.

При цьому науковці довший час вважали, що є люди з чотирма різновидами колб, які можуть бачити значно ширший діапазон кольорів, ніж більшість з нас. Ці люди називаються тетрахроматами і бачать сотні мільйонів кольорів.

Ті відтінки, які розрізняють ці унікуми, навіть не мають назв, оскільки основна маса людей не уявляє, що вони існують, і цим питанням світ не займався.

Доктор Джордан зі своїми колегами протягом 20 років шукала людей, наділених таким зором. Згідно з її тверджень, два роки тому невролог розшукала таку жінку в Північній Англії.

Вона виявилася єдиним справжнім тетрахроматом з-поміж ще кількох людей, очі яких володіють чотирма колбами.

Джордан сказала, що була дуже схвильована своїм відкриттям. Але у неї відразу виникло питання, чому решта 25 учасниць дослідження, хоч і мають особливу будову очей, не проявляють здатності розрізняти невидимі іншим відтінки.

Джерело: ТСН