друкувати


До 200-річчя Кобзаря буде вишито унікальний рушник

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-25 09:30:30

У рамках відзначення 152-ї річниці із дня перепоховання праху Тараса Шевченка у Каневі за сприяння обласної влади відбулося відкриття Всеукраїнської акції "Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!".

Участь у відкритті брали і журналісти з Прикарпаття, які в рамках прес-туру, перебували на Черкащині. Метою акції є створення унікального вишитого рушника Великому Тарасу, який із Черкащини пройде свій шлях по усіх місцях, в яких перебував поет: Україні, Росії, Казахстані, Естонії.

Це перша масштабна міжнародна мистецька акція, яку започаткували у переддень святкування 200-річного ювілею Кобзаря.

На сьогодні ще триває робота над створенням ескізу цього унікального витвору народного мистецтва та обговорення його концепції, проте вже відомо, що рушник, вишивати який розпочнуть найкращі майстрині столиці та Канівщини, обрамлятиме портрет Тараса Шевченка. У центрі будуть розміщені значимі для всіх нас слова "Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!". На крилах рушника з обох сторін буде зображено Дерево життя та знаменні для Черкащини та всієї України дати "1814 - 2014".

- В області вже розроблено та затверджено низку заходів з нагоди відзначення 200-ліття із дня народження Тараса Шевченка. І сьогодні ми започатковуємо нову сторінку в історії вшанування пам'яті Т. Шевченка - акція, яка об’єднає українців усього світу. Символічно, що акція стартує саме тут, на святій Канівській землі, де наш талановитий земляк знайшов свій вічний спочинок, - зазначив голова облдержадміністрації Сергій Тулуб.

Очільник Черкащини особисто долучився до творчої роботи та за допомогою вишивальниці зробив кілька хрестиків на полотні.

Автор: Оксана ОСТРОВСЬКА, тижневик "Коломийські ВІСТИ"
Джерело: http://visty.in.ua/news/fotoreport/rushnyk/