друкувати


Земля все швидше відштовхує Місяць

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-24 09:30:16

Вчений Метью Хубер з Університету Пердью (США) з'ясував, що Земля відштовхує від себе Місяць швидше, ніж будь-коли за останні 50 мільйонів років.

Через приливи та відливи супутник нашої планети віддаляється від Землі все далі, що впливає і на саму планету.

Гравітація Місяця створює добовий цикл приливів і відливів. Цей процес уповільнює обертання планети довкола своєї осі та змушує Місяць віддалятися від Землі приблизно на 3,8 см на рік. Закономірно припустити, що якщо темпи віддалення Місяця завжди були однакові, то за віддаленням орбіти Місяця можна розрахувати вік супутника - виходить близько 1,5 мільярдів років. Проте очевидно, що це неправильна цифра, оскільки деякі місячні породи мають набагато більший вік - 4,5 мільярда років, що порівнянно з віком Землі.

Метью Хубер і його колеги вивчили дно океанів і контури континентів, що існували 50 мільйонів років тому. У результаті вдалося створити точну модель древніх приливів і відливів, а значить і розрахувати гравітаційну взаємодію Місяця і Землі. Виявилось, що в давнину енергія цієї взаємодії складала всього половину від нинішньої.

Виходить, що Місяць віддаляється від Землі з наростаючою швидкістю, і поки що причина цього явища не до кінця зрозуміла. Можливо причина в тому, що північна частина Атлантичного океану тепер набагато ширше, ніж це було 50 мільйонів років тому. Через це утворюються дуже великі хвилі та високі приливи, які відштовхують Місяць сильніше.

Джерело: Освітній портал