друкувати


Похмілля виліковує вживання натуральної кави

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-23 03:30:08

Вважається, кава допомагає впоратися з симптомами похмілля. І це правда. Як встановили фінські медики, кава таки працює, але є одна умова - щоб отримати ефект, доведеться випити до п'яти філіжанок.

Дослідження показало: коли в організмі перевищено допустимий ліміт спиртного, починає виділятися фермент ГГТ. Цей фермент проявляє активність у секреторних і абсорбувальних органах, наприклад, в нирках, печінці. Якщо є патологія печінки, підшлункової, жовчних шляхів, концентрація ГГТ зростає. ГГТ - один з найбільш чутливих показників холестатичного синдрому печінки, алкогольного та токсичного ураження, метастазів у печінці.

Як довело десятирічне дослідження приблизно 19 тисяч осіб, кава знижувала рівень ГГТ. Однак більший ефект від напою отримували чоловіки. Отже, споживання більш як 280 грамів спирту на тиждень (еквівалентно приблизно чотирьом пляшкам вина) втричі підвищувало концентрацію ГГТ. Але, якщо людина при цьому пила каву, показники були на 50% нижчими.

Відомо, що обсмажування змінює концентрацію кофеїну в зернах кави. Термічна обробка підвищує вміст кофеїну до 1,3%. При цьому в зернах багато калію, кальцію, магнію, заліза. В обсмаженій каві є вітамін РР, піридин та інші корисні сполуки.

У разі помірного споживання кава здатна покращувати реакцію, підвищувати фізичну і мозкову активність, розумову і фізичну працездатність, знімати втому. Правда, безпечна норма у кожної людини своя.

Джерело: Освітній портал