друкувати


Грейпфрут - новий спосіб доставки ліків в організм

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-22 05:30:58

Учені розробили спосіб доставити токсичні ліки в організм, використовуючи наночастки, що містяться в шкірці грейпфрутів.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Communications.

Американські медики під керівництвом Хуан-ге Чжана з університету Луїсвілля (США) виявили, що жирові частки в шкірці грейпфрутів можна використовувати як основу для створення препаратів, здатних доставляти молекули ліків до клітин, приховуючи їх від уваги імунної системи.

Вивчаючи хімічний склад соку і шкірки грейпфрута, учені помітили, що в них присутні наночастки, що нагадують синтетичні жири, які використовуються як захисна "шуба" для ліків від раку, чиї токсичні молекули можуть викликати імунну реакцію. Учені припустили, що наночастки з м'якоті грейпфруту можуть викликати менше проблем, ніж їх синтетичні "конкуренти".

Автори статті виділили невелику кількість жирових часток з грейпфрутів, розклали їх на складові і використовували для збирання наночасток з молекулами ліків. Учені ввели їх в кров вагітних мишей, і простежили за їх рухом у кровотоку.

На відміну від синтетичних жирів, ці наночастки приєднувалися до "потрібних" типів клітин, майже не впливали на роботу організму і не проникали в зародок. Це дозволяє застосовувати такі наночастки як "упаковку" для ліків, що швидко руйнуються в крові людини.

Джерело: Освітній портал