друкувати


Як успадкувати об’єкт самочинного будівництва

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-22 01:30:09

Під час здійснення спадкодавцем самочинного будівництва (ч. 1 ст. 376 Цивільного кодексу України, далі - ЦКУ) до спадкоємців переходить лише право власності на будівельні матеріали, обладнання тощо, які були використані в процесі такого будівництва.

Право власності на об'єкти самочинного будівництва може бути визнано за спадкоємцем, якщо він має право вимагати визнання такого права, виключно за умови наявності документів про право власності на землю чи про право користування земельною ділянкою, що видані на ім'я спадкодавця або спадкоємця, та актів уведення будівлі в експлуатацію, якщо їх наявність необхідна відповідно до вимог законодавства, чинного на час завершення будівництва.

У разі визнання судом права власності на самочинно зведену будівлю за власником (користувачем) земельної ділянки, на якій ця будівля розміщена, у склад спадщини входить право на відшкодування витрат на будівництво (ч. 6 ст. 376 ЦКУ).

До спадкоємців, які прийняли спадщину, у разі знесення самочинного будівництва переходить обов'язок відшкодувати вартість витрат на його знесення та приведення земельної ділянки до попереднього стану (ч.ч. 4, 7 ст. 376 ЦКУ).

Лист ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" від 16.05.2013 р. № 24-753/0/4-13

За матеріалами газети "Про приватних підприємців та єдиний податок" http://spd-info.com.ua/news/view/1680