друкувати


Україна ризикує залишитися без врожаю через хитрі підробки насіння

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-22 10:30:33

Українські фермери один за одним стають жертвами обману, купуючи замасковані під відомі марки різні сорти насіння та добрив.

Підробки часом настільки вдалі, що від справжніх їх можна відрізнити лише під час збирання врожаю, якого в результаті або мало, або взагалі немає.

Цьогорічна посівна кампанія хоч і стартувала пізно, але все ж потроху наближається до свого апогею. Нині на полях активно взялись за посадку соняшнику. Спільна для фермерів і ще одна морока - цілковита відсутність гарантій, що врожай буде. І не лише через примхи погоди.

Україна завалена підробленим насінням та пестицидами. Із підпільних цехів насіння за привабливою ціною та під логотипами відомих європейських марок десятками тонн розходиться країною. Однак всередині воно - дешеве і не життєдайне.

"Іноді бували випадки коли повністю знищувався урожай. Втрачаються кошти, втрачається рік цілий, втрачається весь прибуток, на який розраховувала людина", - бідкаються фермери.

Фальсифікатори настільки хитрі, що підробляють не лише етикетку, а й посівний матеріал, який навіть підфарбовують.

У Держсільгоспінспекції не приховують, що перевіряти всіх не встигають. Щоб не бути обдуреними, і великим, і малим господарникам радять купувати насіння лише у перевірених постачальників.

"Фірмовий магазин. Виробник насіння, етикетка якого відома. Він не один рік працює на ринку, ви його бачили і знаєте. І після того, як ви висадили, зберегти упаковку і копію чека, де ви його купили", - порадив перший заступник голови Держсільгоспінспекції Юрій Марчук.

Цього року правоохоронці вже викрили три великі фальсифікаторські цехи. Тоннами насіння з яких, на жаль, вже засіяні українські поля. Попередня сума фермерських збитків перевалила за 10 млн грн. Остаточні ж втрати стануть відомі лише восени - під час збору врожаю.

Джерело: ТСН