друкувати


Простроченими пігулками лікують українських хворих на туберкульоз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-21 05:30:59

За документами ліки для хворих на туберкульоз закуповуються на мільйони, а по факту їх в очі ніхто не бачить - це з'ясували у Рахунковій палаті, йдеться у сюжеті програми "Гроші".

Зокрема, протитуберкульозний препарат "Рифампіцин" був закуплений Міністерством охорони здоров'я на тендері за 6 мільйонів. В результаті ні препарату, ні мільйонів. В міністерстві ж переводять стрілки на постачальників.

"У 2011 році міністерство закупило даний препарат "Рифампіцин". Згідно умов договору постачальник був зобов'язаний його поставити у 2012 році. Проте постачальник порушив умови договору. Міністерство виставляло штрафні санкції договірних зобов'язань", - пояснює начальник управління державних закупівель МОЗ України Галина Довганич.

А тим часом під київським сухотним диспансером чітко видно, як лікують від туберкульозу - прострочені препарати, які не допомагають, хворі просто викидають у вікно.

Валерій впевнений, що українська медицина просто не здатна. Хлопець довгі роки намагався залікувати свій туберкульоз в державних медзакладах і державними пігулками.

Вилікувався тільки коли за власний кошт почав купувати коштовні ліки, які дійсно допомагають, і яких в принципі не закуповують на тендерах.

А тим часом в МОЗ радісно звітують - цього року вони витратять ще 170 мільйонів на боротьбу з туберкульоз.

Зазвичай медичні заклади недотримують держліки. Однак Рахункова палата встановила, що чиновники МОЗу нагосподарювались до того, що у деяких лікарнях утворився залишок ліків, який забезпечив би їх потребу на шість років.

Однак весь залишок пішов у смітник, бо у ліків закінчився термін придатності. В Міністерстві знову переводять стрілки - цього разу на керівництво лікарень.

"Ми закупляємо ту кількість препаратів, які заявляють регіони. У разі, якщо у них залишається надлишок препаратів або препарати, термін дії яких закінчується, регіони повинні повідомляти міністерство, а ми відповідно перерозподіляти. Регіони не повідомляли, що у них є така кількість надлишкова препаратів", - каже Довганич.

Загалом Рахункова палата в МОЗ нарахувала збитків і нераціонально використаних коштів на 8 млн грн. І це тільки по програмі боротьби з туберкульозом.

Міністерством внутрішніх справ порушено кримінальне провадження на незаконні дії деяких чиновників міністерства. А от в МОЗі посміхаються і кажуть, що не винні.

"Як такого порушення фінансової дисципліни немає і не було встановлено в ході перевірки Рахунковою палатою", - запевняє чиновниця.

При цьому вхід і вихід в тубдиспансери країни вільний. Хворі не лікуються, хворі спокійно розгулюють у натовпі.

В одній з палат одного з київських тубдиспансерів хворі підліковуються наркотиками. Варять наркотик просто в палаті.

Після цього хлопці підуть на прогулянку містом. В натовп. Спробують роздобути грошей на наступну дозу і повернуться в палату до вечірнього обходу лікаря. Після чого продовжать своє псевдолікування в псевдолікарні від реальної і смертельної хвороби.

Джерело: ТСН