друкувати


Документальне фото і "німе" кіно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-20 01:30:46

У рамках програми "Дні  Америки в Івано-Франківську" посол Америки в Україні Джон Теффт відкрив фотовиставку "Карпати - Аппалачі. Споріднені землі", котру розгорнуто на Вічевому майдані. Американську делегацію зустрічали іванофранківці, а школярі спеціалізованої школи №1 та Клубу іноземних мов при бібліотеці літератури іноземною мовою навіть дали імпровізований концерт, виконавши українських пісень.         

Виставка світлин американських фотографів вирізняється документальністю. Тут нема художніх фото, котрі б презентували вражаючу красу гір, а тільки реальні люди за буденною роботою. Підписи до знімків пояснюють кожне зображення. Наприклад, фотограф Арнольд О’нейл фіксує момент, як  Мері Колмер (штат Кентукі) займається ткацтвом, або як невідомий студент вчиться виготовляти стілець з кори ліщини, чи як працює гончар зі штату Північної Кароліни Бренда Горнсбі Гейнтул. Фотооб’єктив майстра зловив також момент, як американці купують на ринку натуральні продукти, вирощують високо в горах поросят, овець, худобу та індиків чи як ідуть до церкви, збираються, щоб "попросити чиновників зменшити екологічні збитки від видобутку вугілля". Тобто всі роботи американських фотомайстрів доносять світові документальну правду про життя в гірських масивах США.

 

Є на виставці також історичне фото під назвою "Клінтон 12" - це фотографія пам’ятника в місті Клінтоні, штат Теннессі, що увічнив 12 перших афроамериканців, які отримали можливість відвідувати середню школу та вчитися поруч із представниками різних рас у 1956 році.

 

івано-франківські фотохудожники Юрій Бакай і Тарас Дутка отримали з рук Джона Теффта відзнаки за участь у торішній виставці, котру вони організували у співпраці з посольством Америки в Україні,  зокрема з Крістофером Міллером, куратором Фулбрайтівських програм, який досліджував схожість культур гуцулів і американських гірських жителів. Фото івано-франківських митців нині демонструють в Америці. За словами Юрія Бакая, є домовленість про подальшу спільну діяльність. Джон Теффт зазначив, що також любить фотографувати, але як аматор.

 

Наступного дня всі охочі іванофранківці мали шанс подивитися "німе" кіно в кінотеатрах міста.

 

Перед сеансом у кінотеатрі "Космос" Джон Теффт привітав глядачів й особисто представив їм музикантів живого оркестру "Аллой оркестра" - Кена Вінокура (перкусія, кларнет), Теренса Донаг’ю (акордеон, вокал, перкусія) і Роджера Міллера (клавіші) та додав, що артисти спеціально здолали такий довгий шлях з Америки на Прикарпаття, аби створити ту атмосферу, "котру переживали колись наші прадідусі і прабабусі, які дивилися "німе" кіно у супроводі живої музики". Це була 79-хвилинна комедія "Генерал" Бастера Кітона - актора й режисера, якого відзначено двома зірками на Алеї слави Голлівуда, "оскароносця", ім’я котрого Американський інститут кіномистецтв помістив 1999 року на 21-шу позицію в списку найславетніших американських акторів століття. Бастер Кітон поряд із Чарлі Чапліном є найвидатнішими коміками всіх часів.

"Хоча ми проводимо всі наші заходи концентровано, лише протягом кількох днів, але запевняємо вас, що американська зацікавленість у роботі в івано-Франківську залишиться, і наша співпраця триватиме й протягом року. Ми сьогодні мали продуктивні зустрічі з американськими бізнесменами, потенційними інвесторами і вважаємо, що ваш регіон може бути зосередженням дуже продуктивної американо-української співпраці", - підсумував Джон Теффт.

Джерело: Газета "Галичина"