друкувати


Діти заробляють гроші за знання української

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-16 03:30:57

Попри скандали, в Україні виживає конкурс знавців української мови імені Яцика, де за грамотність та гарне знання державної вручають премії.
 
Десятки меценатів з усього світу скидаються, щоб діти, які кохаються в українській, отримували не просто диплом чи грамоту, а справжню дорослу винагороду.
 
Свій перший гонорар у 3 тис грн дев'ятирічна Влада ретельно рахує і тішиться. Дівчинка опинилася в трійці найкращих мовознавців України серед третьокласників.
 
А учениця Дніпропетровського ліцею із російськомовної сім'ї зізнається, що у побуті розмовляти державною ні з ким, проте на уроці мова дається легко.
 
Грошові винагороди на конкурсі сягають 7 тис грн. Кошти надходять лише від меценатів. Проте організатори конкурсу бідкаються, що третій рік поспіль мовні змагання ігнорує Міністерство освіти, яке раніше своїм спецуказом організації допомагало.
 
За таких умов конкурсу, в якому бере участь 5 млн дітей із 20 країн світу щороку, нині доводиться виживати.
 
Лави мовознавців усе більше поповнюють діти з Півдня та Сходу України. Переможниця шестикласників Анастасія із Сімферополя розкрила свій секрет знань - їй допомагають практикуватись у побуті батьки.
 
Натомість восьмирічний призер Андрій впевнений, що запорукою знань є щоденне навчання: "Всі канікули писати тексти, речення, самостійно читати".

Джерело: ТСН